Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Premijerno izvedena monodrama Milorada Doderovića „Borci plaču posle rata“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

03. 10. 2013.

Premijerno izvedena monodrama Milorada Doderovića „Borci plaču posle rata“

Monodrama „Borci plaču posle rata“ novinara i člana UNS-a Milorada Doderovića premijerno je izvedena u utorak, 1. oktobra u Narodnom pozorištu u Nišu.

 

„Borci plaču posle rata“ je spoj autentičih likova i ispovesti dobrovoljaca učesnika rata 1999. godine na Kosovu.

Monodrama Milorada Doderovića biće izvedena u Beogradu i još desetak gradova Srbije.

Doderovićeva istoimena knjiga biće promovisana na štandu dijaspore na Sajmu knjiga u Frankfurtu i u crkvi Sveti Luka u Frankfurtu 12. oktobra.

“Ni u knjizi niti u monodrami pod istim naslovom nisam pisac, već zapisničar ljudskih duša, dok je glumac Risto Bukvić sa izuzetnim nadahnućem prodro u dubinu i tragiku emocija boraca i porodica poginulih. Cilj knjige i monodrame je da budu moralni šamar državi i naciji jer dozvoljavaju da im se od Soluna do danas ponavlja zaborav i marginalizovanje onih koji su po vojnom pozivu ili kao dobrovoljci časno i pošteno poturili svoje glave za odbranu otadžbine”, kaže Doderović.

 

Glumac Risto Bukvić smatra da su poruke ove monodrame, boračkih ispovesti i sudbina, antiratne.

“Borci u čije sam arhive duša zavirivao ne upućuju nijednu ružnu reč na račun neprijatelja sa ratišta.  Njihove poruke kao i poruke čitave monodrame su oštra kritika i poziv na buđenje uspavanih savesti i savesti svih onih koji dozvoljavaju da se Srbima istorija ponavlja”, kaže glumac Risto Bukvić.

Monodrama je urađena u produkciji Udruženja dramskih umetnika Srbije, a pod pokroviteljstvom Narodnog pozorišta i Udruženja boraca rata 1999. iz Niša.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

04.10.

2013.

Marija [neregistrovani] u 12:32

monodrama

Svaka cast !

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi