Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinari veterani u Tršiću i manastirima mačvansko- pocerskog kraja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

25. 04. 2013.

Autor: Dragoslava Peskarević

Novinari veterani u Tršiću i manastirima mačvansko- pocerskog kraja

Članovi Kluba novinara veterana UNS-a u utorak, 23. aprila 2013. godine posetili su spomen kuću Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću i nekoliko manastira mačvansko- pocerske oblasti.

Na putu prema Tršiću, ulogu vodiča preuzela je koleginica Slobodanka Vučković, član Komisije za kulturu i upoznala učesnike ovog izleta sa znamenitostima, istorijskim spomenicima i ličnostima koji su obeležili kraj i mesta kroz koja smo prolazili.

Posete su obuhvatile tri značajna srpska manastira – Kaonu u  Draginju sa hramom Sv. arhangela Mihaila i Gavrila, iz vremena Nemanjića, koji se  pominje i 1548. godine; Petkovicu, u Mačvanskom Prnjavoru sa hramom Prepodobne Paraskeve iz 13. veka i Tronošu u okolini Loznice sa hramom Vavedenja Presvete Bogorodice, građenim 1217. godine i obnovljenim 1559. godine.

Na sedmom kilometru od Loznice prema Valjevu članovi kluba posetili su Vukovu kuću u Tršiću, pod planinom Gučevo, na rečici Žeraviji, poznatom kao rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića reformatora srpskog književnog jezika.

Kompleks Vukovog imanja je muzej na otvorenom, koji se sastoji od restaurirane kuće u kojoj je on rođen, od vajata, i mlekara, koji su tipične građevine nekadašnjeg srpskog domaćinstva i snabdevene originalnim nameštajem i upotrebnim predmetima iz Vukovog vremena.

Na putu do Tršića, u autobusu, član Kluba dr Predrag Pejčić, u kratkom predavanju, upoznao je učesnike ekskurzije sa saradnjom Vuka Karadžića i Dimitrija Davidovića, prvog srpskog novinara.

Pre povratka u Beograd,  članovi Kluba obišli su spomen kosturnicu na jednom od vrhova Gučeva (779 m/nm), u kojoj su sahranjeni poginuli srpski vojnici iz vremena borbi 1914, na početku Prvog svetskog rata. Spomen kosturnica je podignuta 1929. godine.

Članovi Kluba veterana UNS-a posetili su Tršić i manastire mačvansko-pocerske oblasti na inicijativu predsednice Komisije za kulturu Kluba Bogumire Pejčić, a u okviru programa Komisije za kulturu Kluba.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi