Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Žustra panel rasprava u Nišu o (ne)odgovornosti za javnu reč
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 04. 2013.

Autor: Milorad Doderović

Žustra panel rasprava u Nišu o (ne)odgovornosti za javnu reč

Pretnju koju je direktor Gradske toplane Milutin Ilić sa dvojicom saradnika uputio novinaru i uredniku internet portala “Južne vesti” Predragu Blagojeviću osudili su novinari, političari i predstavnici civilnog sektora, ali je dominirala i ocena da u (ne)odgovornosti za javnu reč gotovo da nema “nevinih” ni među političarima ali ni novinarima.

Bez obnovljene industrijske proizvodnje, snažne ekonomije i tržišta, grad Niš ne može da računa na slobodno istraživačko novinarstvo i nezavisne gradske medije.

 

Gladni novinari nad kojim se u godinama tranzicije vrši tiha, ali dramatična “socijalna eutanazija” teško da mogu biti nezavisni i slobodni. A dokle god javna preduzeća svojim ugovorima sa medijima o takozvanom “proširenom” ili “pojačanom”  informisanju pomažu medijima da ekonomski prežive, neće biti ni objektivnog informisanja građana o problemima grejanja, komunalnih usluga i drugim vitalnim  gradskim funkcijama, rečeno je na izuzetno posećenoj panel raspravi “Javna reč” koju je u niškom Medija centru (MCN) organizovao Centar za razvoj građanskog društva “Protekta”.

Povod za raspravu o odgovornosti za javnu reč i političara i novinara bila je javna pretnja koju su ovih dana  direktor Gradske toplane u Nišu Milutina Ilića i dvojica njegovih saradnika uputili uredniku internet portala “Južne vesti” Predragu Blagojeviću  koji je od čelnika ovog javnog preduzeća tražio obrazloženje  zašto su građani Niša desetak dana bili bez grejanja.

Niška policija je saopštila da su protiv direktora Ilića i njegovih saradnika, koji su pretili novinaru, podnete krivične prijave, ali još nije poznato da li će ove prijave biti i procesuirane.

Upravni odbor Gradske toplane nije našao za shodno da raspravlja o odgovornosti direktora za ovaj “incident” u komunikaciji sa novinarima.

Tribina o odgovornosti za javnu reč izazvala je veliko interesovanje gradskih funkcionera, predsednika gradskih opština, poslanika, odbornika, gradskih i opštinskih većnika, stranačkih lidera i predstavnika civilnog sektora i UNS-a i NUNS-a.

Na momente je vođena i vrlo žustra i polemična rasprava  iz koje se može izvući zajednička poruka da i političari i novinari moraju voditi računa o težni javne reči, a političari se navikavati da je njihov rad stalno pod lupom javnosti i kritike medija.

Neophodno je u ograničenim materijalnim uslovima očuvati brojnost i raznovrsnost medija, posebnim modelom finansiranja informativnog sadržaja, rečeno je još na ovoj tribini.

Sadašnji odbornik DS, a u prethodnom sazivu gradski većnik Dušica Davidović, sa poleđine svoje službene odborničke legitimacije pročitala je tekst u kojem se kaže da se odbornoci praktično oslobađaju bilo kakve odgovornosti za ono što govore i kako govore sa govornice gradskog parlamenta.

Rasprava koja je uz nekoliko desetina govornika trajala više od dva sata pokazala je svu ozbiljnost i složenost teme uz ocenu da u (ne)odgovornosti za javnu reč i među političarima i novinarima praktično nema nevinih. Političari su upozoreni da raznim vrstama materijalne pomoći medijima i novinarima ne bi smeli da “kupuju njihovo ćutanje”. U razmatranju i komentarisanju statusa niških medija i novinara, svi su jednodušni u oceni da ne postoje nezavisni mediji ne samo u gradu, već i u Srbiji.

Loš materijalni položaj novinara i sprega politike i novinarstva osnovni su razlozi zašto ne možemo govoriti o odgovornosti za izgovorenu reč i slobodnom istraživačkom novinarstvu.

Dobro je što je rasprava o odgovornosti novinara i političara za izgovorenu javnu reč iznedrila i brojne dobre ideje o načinima kako da i političari i novinari budu odgovorniji za ono što javno govore, kao i kako bi mogla da se zaustavi i već jednom konačno suzbije već dobro razrađena šema političara, da koristeći težak materijalni položaj medija i mizerne zarade novinara “za sitne pare kupuju lojalnost medija”, čime se građanima uskraćuje pravo da o svemu  budu informisani objektivno i blagovremeno. Sami novinari su, pored ostalog, rekli da nisu dovoljno solidarni i organizovani u odbrani svoje profesije i u borbi protiv svake vrste bahatosti ili pretnji novinarima.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

23.04.

2013.

boban [neregistrovani] u 18:03

SVI SMO MI PRODANE DUSE

Klasican primer kupovine medija, novinara i sitnih dopisnika mozete naci u Svrljigu. Tamo se nalazi neki opstinski cata, inace niski kadar, zaduzen za informisanje i jos piar predsednika opstine, doveden u 70 godina da radi i to u stalni radni odnos, povezan sa raznim propalim sluzbama DB-a,i takav nepismen, deli kolac medijima i tim sitnim dusama. I nikom nista. Kako gazda kaze. A on velikan velikih misli. Unistice i ono malo postenog novinarstva u Svrljigu. Poruka: "Ko nista ne ocekuje, nije nikada razocaran" rece tamo neko...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi