Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ivanu Mrđenu uručena Nagrada grada Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 04. 2013.

Ivanu Mrđenu uručena Nagrada grada Beograda

Uredniku u „Blicu“ Ivanu Mrđenu uručena je u utorak, 16. aprila, Nagrada grada Beograda za kreativan doprinos u informisanju Beograđana.

Nagrade dobitnicima za 2012. godinu uručio je u Skupštini grada gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Pre nego što je postao dobitnik Mrđen je devet puta bio kandidat za Nagradu grada Beograda.

Ovog puta izabran je u konkurenciji koju su činili: Olja Bećković za emisiju „Utisak nedelje“, Momčilo Moci Srećković iz „Zabreških novina”, Aleksandra Sanja Marković za rubriku u dnevnom listu Politika „Ulica koju volim”, Mirjana Belić- Koročkin- Davidović i Radivoje Davidović za knjigu „Stevan Filipović – Istina o istorijskoj fotografiji”, Vidak Maslovarić za uređivanje emisije „Doživeti stotu”, Dr Smiljka Lj. Isaković za knjigu muzičkih kritika „Bemus perpetuum mobile”, Prof. dr inž. Borislav A. Džodžo Sedobradi za knjigu „Mrkalj – Karadžićeva reforma srpskog jezika i pisma”, Dragoljub Petrović za kolumne u dnevnom listu Danas „Žvaka u pepeljari”, Suzana Trninić za autorsku emisija „Kažiprst” i Vesna Nestorović za seriju emisija na Studiju B, posvećenih osobama sa invaliditetom.

 

 Mrđen kaže da je dugo čekao na ovo novinarsko priznanje i da mu ono veoma znači.

“Informišem Beograđane već dugo godina. Bio sam devet puta predlagan za Nagradu grada i smatrao sam da je zaslužujem. Kad vas toliko predlažu onda je normalno da očekujete i da se nadate da pobedite”, rekao je Mrđen.

Knjigu “Sa Beogradom na ja” objavio je 2011. godine i u njoj su objavljeni svi njegovi prilozi iz dodatka „Blic Beograd“ od 2004. do 2010. godine.

Kako kaže, u pripremi je i knjiga u kojoj će objediniti svoje komentare iz 2011. i 2012. godine.

Kao Noćni urednik Mrđen od 2010. godine radi u integrisanoj redakciji "Ringier&Axel Springer", a pre toga je sedam godina uređivao Beogradsku rubriku “Blica”.

Mrđen je rođen je 1949. godine u Vršcu. Tokom svoje novinarske karijere radio je u Večernjim novostima, bio zamenik glavnog i odgovornog urednika „Borbe“, a kasnije i direktor NIP „Borba“,direktor NIP „Vreme“, v.d. glavni i odgovorni urednik „Naše Borbe“. Godine 2000. Prešao je u “Blic” gde je radio kao urednik „Blica nedelje“. Od 2003. do 2010. bio je urednik Beogradske rubrike “Blica”.

17. April 2013. - Specijalno za “24 sata” povodom Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu napisao sam tekst pod naslovom "Beogradski namćor":

Jedna od meni omiljenih pesama Đorđa Balaševića ima zvaničan naziv “Namćor”, ali je svi prepoznaju po stihovima koji počinju sa “Ne volem...”. Ima u toj pesmi jedna strofa u kojoj Đole kaže “ne volem semenkare, cigose trubače, burek, ulične pišače...”, pa onda gotovo zavapi “nek’ mi moju lepu varoš vrate”.

E, baš tako i ja, kao stari namćor, ne volim sve one koji na ovaj ili onaj način ruže ovu lepu varoš: projektante parkova koji nikad ne stave stazu tamo kuda ljudi idu, investitore koji boju fasada određuju po sećanju na bakin ćilim, bez obzira na okolne zgrade, vozače za koje se ne zna da li su bahatiji kad voze ili kad parkiraju, ispisivače ružnih i prostačkih grafita, vlasnike zapuštenih lokala sa izlozima izlepljenim izbledelim oglasima, bacače pikavaca i žvaki, vlasnike kafića sa preglasnom muzikom, komunalne policajce koji se po petoro vozikaju u kolima, kontrolore parkinga koji stoje kraj kola i čekaju da istekne minut da bi vam zalepili kaznu, konobare koji vam kad ih pitate šta bi preporučili odmah odgovore “nešto s roštilja”, motocikliste koji po celu noć voze na jednom točku Ulicom kralja Milana, vlasnike pasa koji puše i gledaju na drugu stranu dok se “Laki” uneređuje po ulici, radnice u pekarama koji vam uz burek daju tupe noževe i viljuške koje se krive...

I tako dalje, ne mogu svega da se setim. Ali, da završim u Balaševićevom stilu, s jednom ličnom porukom Beogradu: Tebe volem, to je fakat!

Ivan Mrđen, preneto sa sajta „Blica“ 

Komentari (5)

ostavi komentar
pon

22.04.

2013.

Vesko Orovic [neregistrovani] u 09:47

Pare su najvaznije zar ne

Nije bitno sto je covek 17 godina studirao novinarstvo i devet puta konkurisao vazno je da je on dobio 500 evra odnosno protiv vrednost u dinarima koliko iznosi ova politicka nagrada.

Odgovori
pet

19.04.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 21:18

dugo putovanje

Čekao i dočekao da mu drugari iz prošle vlasti udele nagradu kao tihi protest nemoćnih gubitnika. Zna se kako se ove nagrade dobijaju.

Odgovori
pet

19.04.

2013.

Admin Admin u 19:46

cestitam

cestitke Ivane!!!

Odgovori
pet

19.04.

2013.

Bogdan Maric [neregistrovani] u 19:05

Cestitke i ziriju

Video sam na licnom sajtu Ivana Mrdjena da je 17 godina studirao politicke nauke. Covek se jos hvali da je devet puta konkurisao za nagradu grada Beograda. Cestitam i clanovima zirija. Zapravo nemem dalje nikakav komentar osim da je ovo jos jedan dokaz da je vecina nagrada devalvirana.

Odgovori
pet

19.04.

2013.

Milos Devic [neregistrovani] u 12:25

Cestitam

Svaka cast iz devetog puta. Mozda ne bi ni sada dobio nagradu nego dosao red na njega.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi