Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinari veterani UNS-a posetili Muzej Paje Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 04. 2013.

Autor: Dragoslava Peskarević

Novinari veterani UNS-a posetili Muzej Paje Jovanovića

Članovi Kluba novinara veterana UNS-a „Beograd“, u sredu, 17. aprila 2013, posetili su atelje – Muzej Paje Jovanovića.

Muzej se nalazi u u stambenoj zgradi zvanoj palata „Devanha“, Kralja Milana 21/IV.

Članove Kluba kroz muzej je vodila Jasna Marković, muzejski savetnik i upoznala ih sa životom i radom srpskog slikara- realiste.

 

Paja Jovanović rođen je u Vršcu 1859. godine, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, školovao se u njoj, studirao slikarstvo u prestonici Carevine – Beču, ali je ceo svoj životni vek umetnika proveo u prisnoj vezi sa Srbijom i njenom istorijom.

Beogradu, prestonici Srbije, želeo je da ostavi, kako je sam govorio, „ono što bi vredelo čuvati“ od njegovog rada i slikarskog alata, zanimljivo za gledaoce koji bi želeli da više saznaju o njemu i njegovom delu.

 

Beograd je 1969. udovoljio njegovoj želji osnivanjem ovog muzeja, posvećenog njegovom nenadmašnom talentu i samopregornom radu.

U Muzeju se čuva deo njegovih slikarskih platna, koja su predstavljena u četiri celine po motivu: pejzaž, portret, istorijska kompozicija i akt.

Osim slika ovde su i crteži i fotografije koji su nastali tokom decenija njegovog stvaranja. U žanru akta, punu meru svoga umetničkog rada slavni slikar je našao u svojoj supruzi Hermini, rođenoj Dauber (1892-1972).

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

19.04.

2013.

Ivanka Akin [neregistrovani] u 22:56

Jao, opet neznanje, kolege mile !

Strašno! Kad novinari ne znaju inicijalne stvari kako to očekivati od raje kojoj se obraćaju svojim pisanijima i koju treba i da obrazuju?! Austro-Ugarska je nastala 1867. godine , prema tome 1859. kada je Paja rodjen to beše (samo) Austrija tj. Habsburška monarhija, a dvojna monarhija nastaje osam godina kasnije. A u našim medijima retko ko i retko kad ne omaši, čak i Mariju Tereziju(1740-1780) skoro redovno trpaju u Austro-Ugarsku.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi