Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Promovisana knjiga Vlaste Cenića „Zagrl’te ih, pesme moje“ – oda pesnicima srpske i jugoslovenske književnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 10. 2024.

Autor: A. M. Izvor: UNS

Promovisana knjiga Vlaste Cenića „Zagrl’te ih, pesme moje“ – oda pesnicima srpske i jugoslovenske književnosti

Promocija knjige „Zagrl’te ih, pesme moje“, pesnika za decu i člana Udruženja novinara Srbije (UNS) Vlaste Cenića održana je juče na beogradskom Sajmu knjiga. Ova zbirka pesama za decu sačinjena je od 31 pesme, koje je autor posvetio srpskim pesnicima za decu od Luke Milovanova Georgijevića koji se smatra prvim piscem za decu, preko čika Jove Zmaja do Ljubivoja Ršumovića.

Vlasta Cenić je uspeo da pobedi sujetu i peva o svojim kolegama rekao je pesnik Ljubivoje Ršumović, govoreći svoje utiske o knjizi i dodao da je po tome ova knjiga jedinstvena i vredna, a Vlasta Cenić inovator.

Urednica izdavačke kuće „Pčelica“ Bojana Jovanović izjavila je da je naslovu Cenićeve knjige kumovao direktor „Pčelice“ Goran Marković, a da je zapravo naslov knjige parafraza stihova srpskog pesnika Jovana Grčića Milenka koji je živeo sredinom 19. veka.

„Vlasta ovom zbirkom simbolično poziva svoje pesme namenjene pesničkim uzorima prethodnicima i savremenicima da ih zagrle“, naglasila je ona

Ova zbirka pesama za decu počinje pesmom namenjenom Luki Milovanovu Georgijeviću, istakla je Jovanović i dodala da je malo poznato da je upravo Georgijević napisao prve pesme za decu koje su ostale sačuvane u jednom rukopisu iz 1810. godine.

„I tako se u ovoj zbirci lirskih pohvala nižu pesme namenjene srpskim pesnicima koji su pisali pesme za decu  i u njima su utkane biografije pesnika, njihova dela, prepoznatljivi pesnički motivi, pojedini stihovi i jedno posebno nežno lirsko osećanje i poštovanje koje  prema njima gaji naš pesnik Vlasta Cenić“, rekla je Jovanović.

Zbirka oda Cenićevim kolegama, upotpunjena je umetničkim ilustracijama Mladena Anđelkovića, a kako kaže Jovanović ilustrator je implementirao i pojedine prepoznatljive pesničke motive i portrete pesnika o kojima je autor pisao.

„Radeći na ovoj zbirci meni je palo na pamet da zbirku upotpunimo kratkim biografijama svih pesnika kojima su posvećene pesme da bi naši mali čitaoci koji ne poznaju lik i delo pesnika mogli na osnovu tih biografija, čitajući pesme, da shvate o čemu se u tim pesmama radi“, dodala je Jovanović.

 „U ovoj knjizi možete da se upoznate sa pesnicima koji su obeležili mnoga detinjstva i srpsku odnosno jugoslovesku književnost za decu, rekla je recezentkinja knjige Elizabeta Georgijeva.

Ona je naglasila da svaka Cenićeva pesma može da se na veoma dobar način koristi u nastavi, posebno kada se obrađuju odeđeni pesnici i kada nastavnici žele da uđu u suštinu dečije poezije od Luke Milovanov Georgijevića do Ljubivoja Ršumovića.

„Ono što Vlasta nosi u svojoj duši to se vidi u svakoj njegovoj pesmi i stihu“, zaključila je Georgijev.

Dodala je da će ova knjiga živeti ako je deca čitaju, a u njoj će upoznati čika Jovu Zmaja i Ljubivoja Ršumovića na drugačiji način, onako kako ih je ostihoslikavao Cenić.

Vlasta Cenić je rođen 10. oktobra 1957. u selu Kočanu, kod Doljevca. Osnovnu školu je završio u Doljevcu 1972. godine,  mašinsku tehničku školu u Prokuplju 1976. godine, a Višu pedagošku u Prizrenu 1979. godine. Jugoslovensku književnost i srpski jezik studirao je u Skoplju i Prištini.

Vlasta Cenić piše poeziju za decu i večitu decu, a ono što ga odlikuje u pisanju su stihovi na dijalektu juga Srbije.

Najpoznatije Cenićeve knjige su „Bate će se ženi“ i „Selo sas jedan padež“, pisana na prizrensko-timočkom dijalektu.

Neke njegove pesme su komponovane za dečije muzičke festivale. Član je Udruženja književnika Srbije.

Cenić je pre nekoliko dana dobio Književnu nagradu Momčilo Tešić za najbolju knjigu poezije za decu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi