Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Ski sekcija UNS-a učestvovala na svetskom prvenstvu novinara u skijanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

27. 03. 2013.

Ski sekcija UNS-a učestvovala na svetskom prvenstvu novinara u skijanju

Na upravo završenom šezdesetom svetskom prvenstvu u skijanju za novinare, održanom u Pontedilenju u Italiji, Srbiju je predstavljala ski sekcija Udruženja novinara Srbije. Takmičarski tim su činili Nataša Mančić, Miljan Vitomirović, Mirko Milićević, Zoran Živkov i Miodrag Prodanović, na čelu sa kapitenkom Dubravkom Marković.

Predstavnici naše zemlje su uspeli da se plasiraju u raznim kategorijama među 20 najboljih.

Ove godine takmičilo se 220 novinara skijaša.

 

Ovaj skup novinari su iskoristili i da razmene iskustva, razgovaraju o problemima i budućnosti novinarske profesije.

Pored takmičarskog dela, organizovano je i tzv. „nacionalno veče“, na kome su predstavljene kulture zemalja učesnica.

 

Međunarodni klub novinara skijaša nastao je pedestih godina prošlog veka, a jedan od osnivača je bila i Jugoslavija.

Takmičenje novinara u skijanju održano je i kod nas 1989. godine na Kopaoniku. Naredne godine prvenstvo će biti održano u Švajcarskoj.

 

UNS se zahvaljuje Dubravki Marković na poslatim informacijama i fotografijama

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

24.04.

2015.

zopej@hotmail.com [neregistrovani] u 11:19

Cestitke

Cestitke Duci Markovic i kolegama koji su vratili novinare skijase u svjetsku utakmicu. Nadam se da ce institucije drzave Srbije prepoznati znacaj ovog takmicenja, jer nije mala stvar kada vam na Kopaonik dodju novinari iz cijelog svijeta koji vas, ukoliko dobro organizujete takmicenje, besplatno promovisu.
I sam sam bio ucesnik takmicenja novinara Jugoslavije. Prvi put sam takmicio na Kopaoniku 85 godine i jos dva puta do pocetka tragicnog rata u SFRJ, jednom kao gost na takmicenju novinara Srbije i jos jednom na saveznom gdje sam bio medju prvih 15 takmicara.
Bila su to divna i veoma korisna druzenja od Breyovice, Popove Sapke, Bjelasnice, Kopa kod Sloven Gradeca, Jahorine....
Na inicijativu kolega tenisera i podrsku yagrebackog Vecernjeg lista novinari skijasi su druzenje i naravno takmicenje prebacili i u ljetnji period. Tako je nastao neobicni Tenis turnir/novinara skijasa Jugoslavije prvog vikenda juna u Porecu.
Nekoliko pita sam pokusao da kontaktiram kolege i da na Jahorini, gdje je odrzano poslednje takmicenje novinara skijasa Jugoslavije, obnovimo takmicenje sada novoformiranih drzava ali nisam uspio u toj namjeri. Znam da je bilo nekih okupljanja ali je tamo bilo najmanje onih koji su bili istinski novinari i takmicari. Ili mozda grijesim. U svakom slucaju i ta praksa zasluzuje pohvale.
Raduje me da ce se novinari skijasi okupiti na Kopaoniku i ukoliko bude prilike rado cu ucestvovati. Naravno ukoliko rijesimo i dilemu statusa takmicara iz BiH odnosno Republike Srpske.
S postovanjem, Doc. dr sci Zoran Pejicic, samostalni urednik, RTRS Banjaluka

p.s. Jedno lijepo sjecanje. Kada je politicka kriza u SFRJ kulminirala i kada je svako koje imao truncicu pameti vidio da zemlja klizi u rat, imali smo takmicenje na Kopama. U vecernjim satima, organizovana je nagradna igra i jednu od ngrada bicikl, dobila je Branka Bilic, novinarka Televiyije Zagreb. Duca Markovic, tada djevojcurak, prokomentarisala je glasno kako je zeljela taj bicikl. I na odusevljenje svih prisutnih od Varada do Triglava, Branka se okrenula prema njoj i poklonila joj bicikl. Taj gest mi je vratio optimizam al nazalost vrijeme je pokazalo da sam bio optimista bez pokrica.
Uvjeren sam da sadasnje odusevljenje i optimizam ima realne osnove.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi