Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Enesu Haliloviću, Milici Jeftimijević Lilić i Snežani Miladinović Lekan statua Deva iz Ancija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

04. 07. 2024.

Autor: J. Marković Izvor: UNS

Enesu Haliloviću, Milici Jeftimijević Lilić i Snežani Miladinović Lekan statua Deva iz Ancija

Novinari, pesnici i članovi Udruženja novinara Srbije (UNS) Milica Jeftimijević Lilić i Enes Halilović, kao i pesnikinja Snežana Miladinović Lekan dobitnici su statue La Fanciulla di Anzuio (Deva iz Ancija) i diplome doprinosa razvoju kulture grada Ancija za pesme sa antiratnom tematikom na međunarodnom konkursu u Italiji.

Na konkurs je pristiglo više od pet stotina radova autora iz Italije i mnogih zemalja sveta. Ovaj konkurs je organizovan povodom proslave 80. godišnjice od iskrcavanja saveznika u Anciju i imao je za cilj podsticanje razvoja poezije koja neguje sećanja na tragične istorijske dođaje i afirmaciju mira.

Na svečanosti je prikazan dokumetarni film o tom istorijskom događaju, a poznati italijanski umetnici su pesmom dočarali lepotu italijanskog jezika i kulture kojoj su prisustvovali pesnici iz Poljske, Francuske, Tunisa, Italije i drugih zemalja.

Pesnici i novinari, Milica Jeftimijević Lilić i Enes Halilović, članovi UNS-a, poznati su italijanskoj književnoj javnosti.

Enes Halilović u Italiji ima preveden roman i zbirku pesama, dok je novinarka u penziji RTV Priština i RTS-a Milica Jeftimijević Lilić objavila dve zbirke na italijanskom jeziku. Zbirka “Penelope di voto” (Penelopin zavet), u prevodu Kludije Pićino, nagrađena je za najbolji prevod. Pored toga, ona je dobitnica više značajnih nagrada u Italiji za poeziju među kojima i Medaljon sa likom Nerona, Premio internazionale D’ecellenzza „Citta del Galateo“, za izvrsnost u karijeri , Vitruvio i drugih.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi