Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Predstavljanje knjige "Dalje od kraja sveta" novinara Mirka Bojića u subotu u biblioteci „Milutin Bojić“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 05. 2024.

Izvor: UNS

Predstavljanje knjige "Dalje od kraja sveta" novinara Mirka Bojića u subotu u biblioteci „Milutin Bojić“

U okviru 1. Palilulskog sajma knjiga, u letnjoj čitaonici biblioteke „Milutin Bojić“ (Ilije Garašanina 5, Beograd) u subotu, 25. maja, s početkom u 18 sati biće održano predstavljanje knjige reportaža novinara Mirka Bojića „Dalje od kraja sveta“.

O knjizi će govoriti istoričar umetnosti Zoja Bojić (ćerka Mirka Bojića) kao i recenzenti, profesor na Fakultetu političkih nauka dr Veselin Kljajić i pisac, esejista i doskorašnji urednik u Radio Beogradu 2 Radoman Kanjevac.

Na predstavljanju knjige govoriće i predstavnici izdavača, urednica u RTS izdavaštvu Biljana Bošnjak Draganović i direktor Biblioteke „Milutin Bojić“ Jovica Krtinić.

Mirko Bojić (1932-2020) bio je novinar, dopisnik, urednik i pisac izdavačke kuće ,,Politika“. Bio je član Udruženja novinara Srbije (UNS).

Knjiga u izdanju Biblioteke Milutin Bojić i RTS Izdavaštva je izbor njegovih reportaža iz različitih krajeva sveta objavljivanih u „Politici“, „Ilustrovanoj Politici“ i NIN-u u periodu od 1963. do 1998. godine.

U prvom tomu knjige „Dalje od kraja sveta“ su reportaže iz Afrike, koje otvaraju reporterski zapisi iz Sahare 1963. godine, u kojoj se Mirko Bojić izgubio sa dvojicom saputnika.

Sa afričkog kontinenta Bojić se otisnuo dalje, pa se u knjizi mogu pročitati reportaže o egipatsko-izraelskom ratu i Bliskom istoku.

Bojić je među prvim novinarima iz ovog dela sveta, koji se našao u Kini 1970. godine, usred kulturne revolucije. Krunu azijskog dela knjige čine Bojićevi analitički tekstovi o Indiji.

U drugom tomu knjige „Dalje od kraja sveta“ su Bojićeve reportaže iz udaljenih krajeva Sovjetskog Saveza.

Naziv knjige - „Dalje od kraja sveta“ naslov je njegove reportaže iz 1976. godine, gde je opisao boravak na santi leda na Arktiku, udaljenoj 1.000 kilometara od obale. U knjizi su objavljene i reportaže s američkog kontinenta, sa Kube i iz velikog broja drugih zemalja.

„Reportaže novinara i urednika Mirka Bojića predstavljaju vrhunski domet ovog žanra, i to ne samo u našim okvirima“, napisao je u recenziji profesor Veselin Kljajić.

Radovan Popović istakao je da su „ovo  antologijske reportaže, majstorski primeri opisa svakojakih događanja, ali i lepote života i sveta koji nas okružuje“.

„Ovo je knjiga o vremenu koje više ne postoji, pisana stilom kojim se,

nažalost, više ne piše“, napisao je Radoman Kanjevac.

Knjiga Mirka Bojića na Sajmu staje 1.800 dinara, a izdavač je obezbedio dodatni popust svima koji dođu na predstavljanje knjige, kada će cena će iznositi 1.500 dinara.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi