Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Otvoreno pismo Udruženih sindikata Srbije Sloga Vladi Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

28. 02. 2013.

Otvoreno pismo Udruženih sindikata Srbije Sloga Vladi Vojvodine

Udruženi sindikati Srbije Sloga poslali su 26. februara, na zahtev njihove članice “Dnevnik-Holding“ AD DOO „Dnevnik-Štamparija“, otvoreno pismo Predsedniku Izvršnog veća Vojvodine Bojanu Pajtiću. Pismo prenosimo u celosti.

Udruženi sindikati Srbije Sloga, obraćaju vam se na zahtev svoje članice''Dnevnik-Holding'' AD DOO ''Dnevnik-Štamparija''

Otvoreno pismo Vladi Vojvodine

Predsedniku Izvršnog veća Vojvodine

G-dinu dr Bojanu Pajtiću

Odbor sindikalne organizacije zaposlenih u „Dnevnik“ Holding AD DOO “Dnevnik-Štamparija“ na zahtev zaposlenih, koji Vam se obraćaju , b ezbroj puta , zabrinuti za svoj socijalno – ekonomski status. Ovim putem obraćamo se i svim nadležnim kojima smo se obraćali od marta 2005. godine do danas,bez sumnje da su upoznati sa katastrofalnim stanjem u našoj medijskoj kući,kojem ste svi Vi kumovali, jer se budućnost preduzeća i opstanak njegove delatnosti gledala samo kroz prizmu tehnološkog viška ili viška zaposlenih,nikako rukovodećih kadrova, budući da niko od pomenutih „menadžera“ nije napustio funkciju po socijalnom programu.

Sećamo se još susreta sa Vama pre tri godine kada smo se složili da preduzeće treba da napusti 79 zaposlenih i ako se to dogodi vlada APV će započeti revitalizaciju preduzeća odmah.Računali smo da će na taj način ostati optimalan broj zaposlenih.Socijalni program po Planu Republike Srbije za rešavanje viška zaposlenih prihvatilo je 113 zaposlenih,ali se nikakve pozitivne promene nisu desile.Zaposleni koji su napustili preduzeće ostali su bez svojih potraživanja proisteklih iz rada,zaostale zarade im nisu isplaćene do danas a kolege penzioneri još čekaju svoje otpremnine.

Posle ovako dobro odrađenog Socijalnog programa očekivali smo opremu koju ste najavljivali Vaši saradnici i Vi, godinama unazad.Hale iz kojih su iznesene ispravne mašine i danas deluju sablasno prazne, jer nije stigla oprema nemačkog partnera koja je najavljivana medijski nekoliko puta, a kojeg ste zdušno branili u korist naše štete.Nije stigla ni oprema koju je vlada APV obećala kroz program revitalizacije.

Tehnološkog viška sigurno nije bilo jer u tehnološki razvoj nije ulagano ništa proteklih 35 godina osim obećanja osnivača, vlade APV. Za sve se okrivljuju zaposleni a malo se ,ili uopšte ne govori o Planu vlade APV koji se odnosi na reorganizaciju preduzeća . Privatizaciji koja je krenula 2003. godine, i koja je nakon, objavljenog Javnog tendera, 2007. godine zaustavljena do danas, zbog nepredviđenih okolnosti kako kaže Vesna Džinić.Ali traje kako vole da kažu

nadležni iz vlade APV, a ćute i prećutkuju da WAZ uslovljava vladu APV, što objašnjava da se u tenderskoj dokumentaciji ne pominju procene kapitala DVP i da se „Dnevnik“ prodaje u „Futuri plus“. Napokon ta ista vlada se ne izjašnjava o Planu restrukturiranja i ako je isti dobila na uvid pre godinu i po dana i obavezala se, kako reče sekretar za rad, zapošljavanje, ravnopravnost polova i privredu Miroslav Vasin, da će svoje mišljenje o Planu prezentovati za 30 dana organima upravljanja.

Nije nam poznato zašto vlada APV o gore navedenom ne preduzima konkretne poteze u cilju realizacije istog i ako znaju da ne preduzimanje nikakvih mera mogu dovesti preduzeće u stečaj iako isto ima potraživanja oko 10 miliona evra.

Nećemo se pomiriti sa mišljenjem rukovodstva preduzeća da naše zarade zavise, isključivo, od broja zaposlenih koji će napustiti preduzeće, broj zaposlenih je desetkovan,dok zarade i dalje kasne a stanje u preduzeću je još gore, i dotacije koje će nam ili neće dodeliti osnivač, od naših para, nadležni sekretarijat,koji je „zaboravio“da predvidi sredstva za stimulativni deo otpremnina kako bi što veći broj zaposlenih napustilo preduzeće.Zato je stigla naredba da se posrnulo preduzeće kreditno zaduži u dva navrata po 30 miliona dinara kod RBV a jemac je bila Štamparija koja sada plaća ceh.

Da li je vlada APV toliko zadovoljna imenovanim rukovodstvom preduzeća da joj nikada nije palo napamet da ga prozove i preispita njegov rad?

Da li je dato koliko treba i kome treba, ili ruka ruku mije, pa dok traje?

Kako se miri i živi u ekonomiji destrukcije i najvećih apsurda ,u proteklom periodu, koji se sprovode i danas u preduzeću. Teško je drugačije objasniti trošenje namenskih sredstava od prodaje nekretnine u krugu preduzeća namenjenih, kako rekoše u vladi APV, isključivo za nabavku opreme, repro materijala radi vraćanja preduzeća tržišnom poslovanju u iznosu oko 200 miliona dinara.

Kako dostići egzistenciju dostojnu čoveka u preduzeću gde je administrativno upravljanje dovedeno do apsurda? Kako raditi u preduzeću gde je partijskom kadrovanju podređeno sve, uključujući struku, znanje, profesionalizam? Zahtevi osnivača da se odluke organa upravljanja moraju držati pod kontrolom doveli su do toga da su se odluke organa upravljanja donesene u toku dana morale menjati u večernjim satima istoga dana u kabinetima nadležnih sekretarijata.

Zbog brige za svoj socijalno-ekonomski status, golu egzistenciju,mora mo reći, kao i 2005-te godine - DOSTA ovakvoj jalovoj poslovnoj politici!Tražimo od osnivača i vlade Srbije da zaštite imovinu preduzeća kao nosioci titulara vlasništva kapitala, na šta su bili obavezni i u proteklom periodu kada je preduzeće propadalo zarad političkih interesa.

Napominjemo da smo u ovakvu situaciju dovedeni mimo naše volje,ali svesni da smo Vas deceniju unazad upozoravali na moguće posledice,lošim poslovanjem, poražavajućom privatizacijom koja miruje zarad loše pregovaračke pozicije vlade APV, LOŠIM PREGOVARAČKIM STAVOM I PRISTUPOM SA STRATEŠKIM PARTNEROM WAZ-om, sa kojim ste osnovali zajedničko preduzeće „Dnevnik Vojvodina pres“. Ugovorne obaveze pomenuti partner nije ispoštovao do danas i ako mu je zvanični rok bio 31. 12. 2005. godine, a vlada APV je tražila da se „Dnevnik-Holding“ AD odrekne tih potraživanja i ako ona u iznosu 6,3 miliona evra znače sve za opstanak delatnosti preduzeća.

Setite se Vaše i izjave M. Đurića kao i bivšeg generalnog direktora našeg preduzeća, Save Dobranića, da se VAC-u neće i ne sme ništa oprostiti i da će se u krajnjem slučaju nesporna potraživanja tražiti pokretanjem tužbe protiv istog. Da se „Dnevnik-Holding“ AD mora pomoći i na neki način nadoknaditi šteta koju je prouzrokovalo uspavano rukovodstvo, naročito posle objavljivanja javnog tendera, i vlada APV koja nije delovala preventivno kako bi se opstanak delatnosti održao na osnovama koje je sama prezentovala.

Zašto tužba ni danas nije podneta za gore pomenutih 6,3 miliona eura? Šta se dogodilo sa naših, namenskih 200 miliona dinara? To su pitanja bez odgovora, koje zaposleni postavljaju vlasnicima kapitala, u vladi APV i Republici Srbiji. Ko to želi da najstarija medijska kuća u Vojvodini nestane i propadne?

Zaposleni traže da se svi interni poslovi rade i štampaju, uključujući i list „Dnevnik“ u našem preduzeću što bi bilo dovoljno za isplatu zarada zaposlenima i premošćavanje perioda do realizacije Odluke vlade APV, koja se odnosi na kupovinu neophodne opreme, repro materijala, tada bi se uzeli u rad i eksterni poslovi koji bi obezbedili tržišno poslovanje. Namenska sredstva za to postoje samo ih treba namenski koristiti, do presude koja će naterati WAZ da ispuni ugovorne obaveze. Gospodo vi ste na potezu!

Kako se ne bi manipulisalo javnošću, tražimo da se u postupku reorganizacije preduzeća iz ''Dnevnik-Holding'' AD u jedinstveno preduzeće „Dnevnik“ AD nađu SVA zavisna preduzeća uključujući i Štampariju kako je izjavio sekretar za rad, zapošljavanje, ravnopravnost polova i privredu, Miroslav Vasin. Da se ne daju dopunska objašnjenja koja nisu ni slična datim izjavama kao ni postojećem planu restrukturiranja “Mora malo da se laže u poslu kojim se bavim“ - reče Miroslav Vasin, ali nemojte na štetu zaposlenih, svojih sugrađana, njihovih porodica....

S poštovanjem,

Udruženi sindikati Srbije Sloga

Komentari (15)

ostavi komentar
uto

05.03.

2013.

Bivsi clan SSSS [neregistrovani] u 22:41

Ako je SSSS pomagao nije ni cudo!

Kao bivsi clan SSSS,mogu da kazem jedno,gde god oni stanu tu trava vise ne raste, kome god oni krenu da pomazu, tom pomoci vise nema. To nije sindikat, sramotno je sto nose to ime u nazivu, a kamoli onaj deo naziva SAMOSTALNI. Oni su politicka partija,koalicija DS, deluju iskljucivo u interesu te stranke, a zaposleni im sluze samo da placaju clanarine i tako im omoguce dobre plate, i da, da rade u korist stete zaposlenih kad god im se pruzi prilika. Zato braco, potpuno vas razumem, odluka da promenite te krvopije je prava odluka. Nadam se da ce vas glas dopreti do usiju nekog ko ce se odvaziti da vam pomogne. Po komentarima a i po onome, sto ni ja nisam ovo mogla nigde da procitam, zelim da prozovem sve novinare koji su sigurno dobili ovo pismo a nisu objavili, dragi novinari ako se borite za slobodno novinarstvo, pa morate se odvaziti i poceti od negde, svidelo se to nekom ili ne, ili cutite i radite pod patronatom raznih stranaka. Sve POHVALE za UNS!

Odgovori
uto

05.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 22:21

Re: sve u korist stete zaposlenih i grdjana!

Citajuci ovo pismo, pitam se da li je moguce, da ovo pismo nije dovoljan dokaz korupcije i kriminala jednog lanca vlade APV i organa upravljanja u tom preduzecu? Ili mozda nije? Posto ovo nisam procitala nigde osim na sajtu UNS-a. Kome je u interesu da zataskava i skriva ovaj kriminal od ociju javnosti? Zar se u ovoj zemlji, ne vodi borba protiv korupcije i kriminala, zar nismo glasali za to, ili se ta borba ne odnosi na sve? Zar nemamo svi pravo na istinu i pravdu? To su pitanja za nadlezne, odgovor nam duguju jer su nam to obecali, kada su trazili nase glasove, ili nas NAROD i GRADJANE kako oni to vole da kazu, vide samo u predizbornim kampanjama kada smo svi uvazeno glasacko telo i samo tada nas vide i cuju. Mislim da je to sramotno, da ovakav problem zaposlenih i najstarije medijske kuce u Vojvodini niko nece ni da objavi a kako vidim ni da resava. Apel za nadlezne ne okrecite ledja zaposlenima, ne dopustite da ljudi zavrse na ulici, i oni imaju pravo da zive i njihova deca imaju pravo da jedu i da se skoluju, nemojte od njih praviti koleteralnu stetu zbog monstruozne politike vlade APV! Kaznite krivce a ne zaposlene!

Odgovori
uto

05.03.

2013.

Технолошки вишак ДХ [neregistrovani] u 17:19

ДНЕВНИК једне пљачке

Мишић Урош појавиће се....,Шарић виђен....,Изрешетан младић сам.... само су неки од наслова који ових дана пуне странице медија.
"Добровољно" сам напустила предузеће "Дневник" по Програму владе Србије.Кадасам
требала да потпишем раскид уговора о раду и да ми директор исплати моја потраживања проистекла из рада стигли су нови услови.Жалила сам се синдикату
који ми је објаснио да влада Србије захтева да се морам одрећи својих потраживања. Тражила сам да ми то документују односно ставе на увид.Уместо тога добила сам ултимативни споразум који је начињен у влади АПВ у договору са ССС града где стоји да се морам одрећи свих потраживања проистекла из рада сем заосталих зарада које могу да потражујем тек по окончању реструктурирања, просек трајања
реструктурирања у Србији је од 6-8 година.Толико о СССС.
Наводи у писму су тачни и могу да служе на част влади АПВ што је успела да оства-
ри свој план, зарад одржања коалиције у борби за власт не питајући за цену, растурања државне имовине.
Питам се зашто ово писмо није послато свим средствима информисања да се јавност упозна са работама владе АПВ око "успешних" приватизација.
Питам, да ли су горе наведена средства која се потражују за владу АПВ минорна
па нису вредна потраживања? За "Дневник" су она велика,огромна јер враћају предузеће на тржишно пословање.Ако узмемо у обзир да 35 година оснивач,ВЛАДА АПВ, и руководство нису уложили ништа,ни пару,није ни чудо што је "Дневник" ова-
ко завршио.Мислим да би средства од продаје хале била довољна да се предузеће покрене, јер 2 милиона евра у нашој бранши је велик новац.
Пајтићу др Бојане дозволи НО"Дневника" да путем суда наплати потраживања, а не да им претиш, а са оних двеста помози државно предузеће као што си помогао "Форум" и Штампарију "Стојков"...
Поведите медије у "моје" предузеће да видите и забележите шта је чемер, туга ,јад..
Стубови српства, Матица српска, СНП и "Дневник" нестају пред очима владе АПВ само незнам да ли на задовољство или жалост али знам у корист опстанка на власти!

Odgovori
pon

04.03.

2013.

Nezaposlen,socijala [neregistrovani] u 14:17

E bre braćo dnevnikovci...

Samo vas čitam i pitam se:
-zašto se obraćate onima koji vas slušaju a nečuju
-zašto pišete onima koji nevide ili neznaju da čitaju
-zašto tražite zarade kada vam kasne a kasnije morate da ih se odreknete u korist nesposobnja-
kovića i pomoći truloj vladi APV
-šta će vam pravo na lečenje kad vam Miroslav Vasin nudi preventivu
-šta će vam sindikat kad nema vremena za vas...
Ja takođe od svega toga nemam ništa sem hipotekarnih kredita,nedozvoljenog minusa visok
pritisak,holesterol,kutiju leksilijuma,nepokretnu babu...
Miroslave Vasin, zbog tala i željom da vladaš,vodiš stečajeve sa svojom bratijom unazad pet godina zaboravio si nas ,armiju nezaposlenih,siromašnih,gladnih,obespravljenih i sve više beskućnika.

Odgovori
pon

04.03.

2013.

Пензионер "Дневник"-а [neregistrovani] u 13:58

Робовласници узимају данак!

Отишао сам у заслужену пензију, пре пет година, али ми руководство предузећа није исплатило законом регулисану отпремнину.Мој,покојни, колега који је отишао пре мене у пензију такође је остао без отпремнине и ако се обраћао надлежнима у предузећу и влади АПВ.
У наведеном писму сви наводи су тачни али сила Бога немоли! Запослени сугодинама
указивали на катастрофалну,јалову пословну политику али су сви,Бојан Пајтић,Милорад Ђурић,Мирослав Васин, Ото Буш,Тамаш Корхец,Иштван Пастор,Бра
нислав Новаковић,Ненад Чанак и остала братија из Бановине уз свесрдну помоћ СССС
радили у корист штете предузећа и запослених.
Надлежни покажите оправданост постојања и трошења буџетских средстава и утврдите ко то тамо троши наменска средства и има ту моћ да се одрекне толиких потраживања?

Odgovori
pon

04.03.

2013.

Члан УО,нажалост! [neregistrovani] u 09:41

Писмо на правој адреси!

Нажалост све наведено у писму је тачно.Органи управљања у "Дневнику"су само неми посматрачи спровођења самовоље надлежних секретаријата у влади АПВ.Сва"помоћ"
о којој Васин Мирослав говори,је била толика да је "Дневник" завртшио онако како су надлежни у покрајинској влади планирали.Нажалост још једном се показало да предузећа која имају средстава,односно потраживања од ликвидних дужника пропадају зарад виших интереса.Неће покрајинска влада реаговати на ово писмо, по-
готово не Бојан др Пајтић који је послао поруку "Дневнику" да ће га влада АПВ сара-
нити због ,цитирам,"нечувеног понашања руководства "Днавник"Холдонга и УО.Са-
мо зато што нисмо прихватили да се одрекнемо потраживања од 8 милиона евра.
Надлежни, зашто ћутите?

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:33

zaboravni

Zaboravio sam: Novkabel, 27 Mart, Niva, Nina, Akba, Albus, Brodogradilište, Limprodukt.....

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:15

gde je sve nestalo

Nekada je Novi Sad bio prepoznatljiv po nekim svojim simbolima kao što su: Petrovaradinska tvrđava, Televizija, Sajam, Pobeda, Jugoalat, Jugodent, Dnevnik .....
Šta je ostalo od svega toga ?
Za sada tvrđava još uve stoji tamo gde jeste ali sam zabrinut i za nju
Gde je naš Novi Sad?

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 09:50

robovi

U ranija vremena su robovi bili hranjeni da bi mogli dobro da rade a ovi ne daju ni da jedete ni da živite atraže da radite, jer je to po njiva privilegija svih nas da nas baš oni iscede do kraja bez i malo nadoknade

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 09:46

briga za imovinu

Dali je moguće da 7 godina niko ne pokreće postupak za izmirenje ugovornih obaveza VAZ-a prema Dnevniku

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 09:40

Dokle ovako

Ovo je trange-frange ekonomija, ili ekonomija po meri ''odabranih'' a nama sitnoj boraniji priče o evropskim standardima, tržišnoj ekonomiji o transparentnosti a od svega ovoga transparentan je samo naš novćanig, providan i praza

Odgovori
ned

03.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 09:32

Dara

Dali je dara ili neko drugi ali je mera prevršena odavno

Odgovori
sub

02.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 18:12

resenje

Kljuc za odgovor na sva postavljen pitanja i katastrofalno stanje Dnevnik holdinga nalazi se u rukama dve osobe:
1. osoba koja za male par ili bolje receno dzabe hoce da dobije nekretninu na dobroj lokaciji
2. osoba iz APV koja svojim cinjenjem pokusava za dobru proviziju to da omoguci
Na zalost, do sada bezbroj puta ispoban i uspesan postupak bogacenja pojedinaca u proteklih 12 godina "demokratije".
Hoce li tome i takvima konacno doci kraj?
Otkrijte tajanstvene osobe i klupce ce poceti da se razmotava.

Odgovori
pet

01.03.

2013.

Чепркало [neregistrovani] u 20:06

Дара превршила меру!

Читам данима о смени,оставци, захтеву уредника "Дневника" и настојању НДНВ да се обелодани ко је купио удео ВАЦ-а у "Дневник Војводина прес" (ДВП) а нико од надлежних и не спомиње опште расуло у "Дневнику".
После читања овог писма питам се како је то влада АПВ ,по речима секретара за рад
Мирослава Васина,помагала своје предузеће, односно штитила државни капитал када је оно доживело фијаско.
Читајући са сајтова медија ВАЦ је свој удео продао некој Медија-Балкан из Беча и нико није реаговао,сада аустријанци тај исти удео продају даље.Влада АПВ је изне-
нађена а руководство затечено а ни једни ни други не говоре о горе наведеним потра-
живањима"Дневник"Холдинга АД.
Потраживања нису спорна,то кажу органи управљања и представницивладе.Зашто се онда не потражују?
Читам да, постоје средства намењена за ревитализацију предузећа на рачунима секретаријата које води Мирослав Васин.Зашто се не троше,кад су већ на рачуну
или су можда већ потрошена?
Јавни тендер за приватизацију "Дневника" је давно покрила паучина због непредвиђених околности а влади АПВ то очито не смета чак ликује да он још траје!
Познато је да реструктурирање у нашој земљи траје до истребљења односно до судњег дана када влада АПВ изађе са забринутим лицима надлежних секретаријата
са дубоким жаљењем да су помагали колико су могли да спасу колектив али су се испречиле непредвиђене околности и све је отишло небу до недођина.
Позивам надлежне да истраже токове горе наведених средстава с обзиром да су била строго наменска.Због чега није утужен ВАЦ за толика дуговања? Како је могуће да само у једном дану УО мора да мења своје Одлуке и ако су првобитне биле у корист предузећа.Где је обећана опрема,где која се чека пуних десет година.Председнче владе АПВ ако нисте учествовали у овим работама покрените иницијативу да одговорни изађу пред лице правде а "Дневник" помозите као што сте
помогли "форум" са 600 000 и Штампарију Стојков са 500 000 евра да се врати како каже Васин на тржишну утакмицу.Надлежни органи у акцију дара превршила меру!

Odgovori
pet

01.03.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 19:23

uzas

Pa zar ovo nije jos jedna afera vlade APV? Zasto nadlezni u Republici cute na ovo sto se desava zaposlenima? Ako ima pravde ima za sve, bar bi tako trbalo da bude. Kolege, borite se za svoja PRAVA!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi