Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Osamnaest godina emisije „Prostor“ – ima li u medijima prostora za arhitekturu, dizajn i turizam?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

16. 01. 2024.

Autor: K.K.N. Izvor: UNS

Osamnaest godina emisije „Prostor“ – ima li u medijima prostora za arhitekturu, dizajn i turizam?

Emisija „Prostor“ koja se emituje na nekoliko regionalnih i lokalnih televizija u Srbiji, autora i člana UNS-a Stanislava Stankića obeležiće 21. januara 18 godina postojanja.

Emisija koja se trenutno emituje na TV Braničevo, regionalnoj TV Novi Pazar, televiziji Pirot, Bor i drugim, bavi se temama iz oblasti uređenja ambijenta, industrijskog dizajna, arhitekture, primenjene umetnosti, novih građevinskih tehnologija, oplemenjivanja eksterijera i enterijera.

„Za osamnaest godina rada obišao sam više od dvadesetak zemalja i snimio mnogo gradova i zanimljivih mesta. U rubrici 'Destinacije i gradovi' trudim se da dočaram prave utiske sa puta dajući informacije o istoriji, arhitekturi i korisnim savetima. Emisiju krase i reportaže o manje poznatim umetnicima, kao i opremanju prostora, dizajnu i sajamskim manifestacijama“, rekao je UNS-u Stanislav Cane Stankić.

On ističe da je u prethodnih petnaest godina u radu doživeo mnoge lepe trenutke, ali da je bilo i onih teških.

„Mnogi mi zavide na putovanjima i misle da je to samo ’uključi-isključi kameru’, međutim, bilo je i teških trenutaka. Na primer, dok sam snimao u Turskoj i Bugarskoj bio sam napadnut. Čini mi se da sam u tim trenucima više brinuo za opremu nego za svoj život, a često sam se izlagao opasnostima da bih snimio dobar kadar. Takođe, 2019. godine sam imao poplavu u mestu gde živim i ostao sam bez kamere i jednog dela opreme“, kaže Stankić.

Ipak, kaže, zbog mnogih poteškoća, sve teže radi samostalno.

„U potrazi sam za stalnim zaposlenjem na nekoj televiziji koja bi podržala moj rad i emisiju. Velikim iskustvom na filmu i televiziji, siguran sam da bih dosta doprineo. Znam da je danas izuzetno teško naći takvu podršku ali ja ću se boriti da uspem. Nemam više opremu koja zadovoljava nove standarde, radim sa pozajmljenom kamerom“, kaže Stankić.

On dodaje da se nada da će „Prostor“ naći siguran i stalni prostor na nekoj televiziji koja će prepoznati njenu vrednost.

„Od početka sam radio srcem i dušom, bez radnog vremena i iako imam 60 godina i dalje imam veliki entuzijazam“, kaže Stankić.

Inače, ova emisija nastala je u vreme kada je Stankić radio na TV Košava. Jedno vreme emitovana je i na kanalu Pink 3.

„Primetio sam da televizija nema takvu vrstu programa, a želja mi je bila da se više priblizi arhitektura i dizajn običnim ljudima. U rubrici destinacije i gradovi predstavljao sam istoriju i kulturu naroda. U početku emisija je bila više posvećena opremanju i arhitekturi. Vremenom sam proširio opseg teme, tako da je ta raznolikost doprinela kvalitetu emisije“, zaključuje Stankić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi