Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Od romantične pesme koja slavi život do knjige slobode: Održana promocija poeme „Kada plivaš“ u prodavnici „Leila“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 12. 2023.

Autor: Udruženje "Šta hoćeš"/UNS Izvor: Udruženje "Šta hoćeš"/UNS

Od romantične pesme koja slavi život do knjige slobode: Održana promocija poeme „Kada plivaš“ u prodavnici „Leila“

Beogradska promocija poeme „Kada plivaš“ reditelja i novinara Rastka Šejića u izdanju novosadskog Prometeja, Matice Boke i Udruženja „Šta hoćeš“ održana je u prodavnici ploča „Leila“ na Dorćolu u Beogradu.

O poemi „Kada plivaš“ govorili su nagrađena pesnikinja, književnica, dramaturškinja, urednica, producentkinja Vladislava Vojnović i bestseler romanopisac Dule Nedeljković.

Kao dramski zaplet književno veče je koncipirala i vodila matematičarka Vesna Todorčević, redovna profesorka na FON-u i naučna savetnica Matematičkog instituta SANU. Događaj je bio ispunjen dijalogom, razlikama u mišljenju, dobacivanjima i aplauzima.

Poema “Kada plivaš” Rastka Šejića je “romančina poema koja slavi život”, po rečima Duleta Nedeljkovića, ili “herojska borba sa sobom” kako to vidi Vladislava Vojnović.

Vladislava Vojnović rekla je da je more za nju ishodište ljubavi i smisla života.

„Kada sam dobila knjigu ‘Kada plivaš’ , prvo sam pomislila da me ova poema i samu tera ponovo na pisanje poezije. Kao kad gledate umetničko klizanje i razmišljate – gde su moje klizaljke?“, rekla je ona.  

Šejić se, kako je dodala Vojinović,  u čitavoj poemi bori sa samim sobom da ne kaže sve ono grozno, i da sebi i svima nama skrene pažnju na ono dobro.

„U jednom delu spominje svog dedu, prvoborca koji je bio na Golom otoku, i imali smo to poređenje između teškog rata i još težeg mira. Ovde imamo poređenje između teške neslobode, pa još teže slobode. Osećamo svu tu usamljenost mislećeg čoveka, koji oseća, koji je ranjiv i ne može da nađe sebe među svim tim ljudima koji se guraju, na plaži i po gradu“, ispričala je ona.

Nekadašnji pobednik na takmičenju beogradskih osnovnih škola u plivanju na 50 metara Dule Nedeljković rekao je da poemu „Kada plivaš“ vidi kao knjigu slobode.

„Tirada otpora nepravdi, lepo je posoljena morskom vodom. Ne podnosim plažu, ne znam šta ljudi rade na plaži. Pocrnim šetajući. Ne volim ni da se kupam u moru, da me izujedaju neki ježevi i ajkule. Ipak, ova Rastkova poetika jako prija, jer mi neko na pametan i interesantan način priča nešto, oplemenjuje", rekao je Nedeljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi