Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  U utorak promocija knjige „Zapisi iz Makedonije“ Milutina Stančića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

01. 12. 2023.

Autor: A.M Izvor: UNS

U utorak promocija knjige „Zapisi iz Makedonije“ Milutina Stančića

Promocija knjige „Zapisi iz Makedonije“, člana Udruženja novinara Srbije (UNS) i urednika informativnog portala „Spona“ Milutina Stančića biće održana u utorak, 5. decembra, sa početkom u 11 časova, u knjižari „Geca Kon“ u Beogradu.

Pored autora, na promociji sabranih putopisa i reportaža iz Makedonije, govoriće i pisac Petar Arbutina, novinar Muharem Bazdulj i dr Jasmina Ćirić.

 „Putničke slike“ iz makedonskih krajeva Gostivara, Strovije, Kajmakčalana, Psače, Kučevišta, Bakarnog Gumna i učitelji, klisari, seljaci, akademci, sveštenici i pustinjaci koji su dali smisao ovim krajevima, našli su mesto u Stančićevoj knjizi.

Stančić je govoreći o svojim „Zapisima“ za „Pričaonicu“ rekao da je za pisanje dela koristio brojne istoriografske izvore, kao i etnografske i geografske studije o ovom podneblju.

„Na taj način, mislim da sam u dobroj meri razotkrio tragičnu sudbinu srpskog naroda na prostoru današnje Makedonije. Iako je knjiga putopis, a ne naučno delo, izneo sam na videlo i neke zaboravljene ili skrajnute istorijske činjenice“, rekao je on.

Milutin Stančić je rođen 1980. godine u Skoplju. Diplomirao je makedonsku i južnoslovensku književnost i srpski jezik na Univerzitetu Sveti Kiril i Metodije u Skoplju.

Stančić je jedan od osnivača Kulturno – informativnog centra Srba u Makedoniji – „Spona“, u okviru kojeg uređuje istoimeni informativni portal i časopis „Slovo“.

Bio je dopisnik iz Makedonije za list „Sport“, čiji je izdavač kompanija Novosti, novinar u Makedonskoj radio televiziji pri redakciji na srpskom – Vidik.

Stančić je objavio i tekstove o znamenitostima i kulturnoj baštini Srba u Makedoniji u listovima Nacionalna revija Srbija, Geopolitika, Politika.

Milutin Stančić aktivno učestvuje u radu organizacije „Srbi za Srbe“, gde pomaže socijalno ugroženim porodicama na teritoriji Makedonije.

U dva mandata bio je direktor Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja pripadnika manjih zajednica u Makedoniji, a za vreme prvog mandata 2019. godine, izdejstvovao je da se u osnovne škole u Makedoniji uvede izborni predmet jezik i kultura Srba.

Posle promocije u Beogradu, Stančić će svoju knjigu predstaviti i čitaocima u Skoplju i drugim gradovima u Srbiji i Makedoniji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi