Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Nekadašnji novinari „Večernjih novosti“ u UNS-u povodom 70. rođendana ovog lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

13. 10. 2023.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Nekadašnji novinari „Večernjih novosti“ u UNS-u povodom 70. rođendana ovog lista

Novinari i urednici u penziji koji su radili u „Večernjim novostima“ okupili su se u Udruženju novinara Srbije (UNS) u susret 70. godišnjici postojanja ovog lista, koja će biti obeležena 16. oktobra.

Novinarka rubrike Zdravlje u „Večernjim novostima“ Stanka Dudvarski kaže za UNS da su novinari ovog večernjeg lista nekada uživali ugled u svim segmentima društva. Uticaj su, kaže, sticali i ličnim i integritetom redakcije, a ključni zadatak bio je da se vode osnovnim postulatom novinarstva – istinom.

Dudvarski dodaje da nije bilo lako postati novinar „Večernjih novosti“ i da su zaposlenju prethodila brojna testiranja i obuke.

„Kada sam došla, 602 kandidata radila su test opšte informisanosti, od kojih su najpre izabrali 60. Sledeći zadatak je bila filmska kritika, a zatim razgovor sa glavnim urednicima. Odabrano je na kraju 30 kandidata među kojima sam i ja, a svi smo išli najpre u školu novinarstva koju su organizovale ‘Novosti“, rekla je ona.

Prvi broj „Večernjih novosti“ izašao je 16. oktobra 1953. godine, a ideja o pokretanju ovog lista potekla je od poznatog novinara, publiciste i istoričara Vladimira Dedijera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi