Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Otvorena izložba karikatura Milenka Kosanovića u Novom Sadu: Kosanovićeve karikature su primer kvalitetne kritike i upečatljivog novinarskog izraza
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

16. 08. 2023.

Autor: A.Ničić Izvor: UNS

Otvorena izložba karikatura Milenka Kosanovića u Novom Sadu: Kosanovićeve karikature su primer kvalitetne kritike i upečatljivog novinarskog izraza

„U vreme kada je malo kreacije, a mnogo informacija, karikature poput onih koje je stvarao Milenko Kosanović su azil kvalitetnog novinarstva i treba ih očuvati“, rekao je predsednik Društva novinara Vojvodine (UNS-DNV) Predrag Rava na izložbi karikatura subotičkog karikaturiste Milenka Kosanovića, koja je otvorena danas u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu.

Izložbu je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine, a priredio ju je subotički novinar Branko Žujović.

Predrag Rava rekao je da je izložba došla u pravo vreme, jer smatra da karikatura i aforizam kao forme u medijima iščezavaju.

„Danas je mnogo lakše uzeti neku digitalnu fotografiju i izmeniti je u fotošopu nego angažovati osobu koja crta i ima talenat za to“, rekao je i dodao je da će u periodu koji predstoji UNS-DNV organizovati tribinu na ovu temu, kako bi mlađe generacije bile u većoj meri informisane o karikaturi.

O značaju izložbe za ljubitelje karikature, ali i o budućim inicijativama za afirmaciju ovog novinarskog žanra i oblika umetnosti govorio je i Kosanovićev sin Nemanja.

„Zajedno sa Milenkovim prijateljima karikaturistima imamo želju da formiramo Galeriju savremene karikature u Subotici. To je projekat na kome radimo nepunih godinu dana. Neki plan i obrisi se već vide“, rekao je Nemanja Kosanović.

On je dodao da se prilikom prisećanja na Kosanovićev rad uvek moraju pomenuti Milorad Dobrić i Ivan Tabaković.

„Milorad Dobrić je u najvećoj meri uticao na njegovu ljubav prema karikaturi. On je bio njegov mentor i dobri duh šezdesetih godina kada je Milenko još odlazio u Ošišani jež i kada je imao 18 godina. Tada Milenko nije znao da li će se baviti karikaturom. Mislim da ga je Dobrić motivisao da prelomi i donese odluku. Sa druge strane, naš čuveni slikar Ivan Tabaković je Milenka učio slikarstvu, a Milenko je bio i pasionirani ljubitelj ove vrste umetnosti“, rekao je Nemanja Kosanović.

O talentu svog kuma govorio je i karikaturista Nebojša Ubović, istakavši da našem društvu fali kvalitetna kritika i upečatljivost, poput Kosanovićeve. Zbog toga bi, dodao je,  bila šteta da se ne objavi monografija u kojoj bi bilo objedinjeno čitavo njegovo stvaralaštvo.

Da je prikupljanje i arhiviranje informacija od izuzetnog značaja za novinarstvo rekao je i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

„Uradili smo sve što možemo da ova izložba, iako kratka, bude slatka, autentična i da je se sećamo. Važno je da ovo ne bude još jedna odrađena priča nego da zapamtimo dan kada smo pogledali Kosanovićeve radove. Smatram da je karikatura preteča digitalnog doba i da oduvek ima sposobnost da kroz nekoliko reči prikaže emociju i utiče na ljude, baš kao na nas danas“, rekao je.

Milenko Kosanović jedan je od najzapaženijih srpskih karikaturista druge polovine 20. i početka 21. veka. Rođen je 1948. godine u Subotici.

Njegove karikature objavljivane su u vodećim nacionalnim novinama i onlajn izdanjima, kao i u medijima u inostranstvu. Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije sa statusom ,,Istaknuti umetnik".

Kosanović je za svoj rad višestruko nagrađivan. Laureat je najvećeg domaćeg priznanja za novinsku karikaturu ,,Zlatni Pjer" koje dodeljuju “Večernje novosti”. Dobitnik je i priznanja Počasni građanin Subotice, koje mu je uručeno 2014. godine. U penziju je otišao iz redakcije "Subotičkih novina". Preminuo je 2020. godine nakon kraće bolesti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi