Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Evropski poljoprivredni novinari na Konferenciji o soji, među njima i predstavnica Srbije Julijana Kuzmić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 06. 2023.

Autor: Julijana Kuzmić, urednik Agrokluba i član UNS-a Izvor: UNS

Novinarsko putovanje u Beč

Evropski poljoprivredni novinari na Konferenciji o soji, među njima i predstavnica Srbije Julijana Kuzmić

Svetska istraživačka konferencija o soji okupila je više od 800 učesnika iz oblasti nauke i poljoprivrede od 18. do 23. juna u Beču. Jedanaesta po redu, ove godine održana je u Austriji, a ulogu u organizovanju imalo je međunarodno udruženje Donau soja - poznato po Non-GMO proizvodnji i selekciji sorti ove uljarice.

Višednevni događaj propratili su novinari iz 11 zemalja, među kojima je bila i Julijana Kuzmić, urednik Agrokluba i član Udruženja novinara Srbije (UNS). Novinarsko putovanje organizovalo je Društvo agrarnih novinara Austrije uz podršku ENAJ-a, Evropske asocijacije poljoprivrednih novinara. Pored predavanja o izazovima i budućnosti proizvodnje pomenute kulture, ovo novinarsko putovanje podrazumevalo je i ekskurzije u okviru kojih su novinari obilazili okolna mesta Beča - farme i firme različitih proizvoda.

Interesantno je bilo posmatrati kolege novinare iz različitih evropskih zemalja kako prilaze temi iz danas vrlo važne oblasti – produkcije hrane. Zainteresovani za informacije, postavljali su pitanja o opštim, ali i specifičnim segmentima proizvodnje.

Iako pod krovom EU, položaj farmera nije nimalo sličan – cene stoke variraju od države do države, dnevnica sezonaca, ali i mogućnost ostvarivanja EU podsticaja.

Novinarima je bio obezbeđen smeštaj i obrok tokom tri dana putovanja (od 18. do 21. juna), te je u gustom rasporedu bilo prostora i za razmenu iskustava i informacija među kolegama.

 

Za razliku od Srbije, gde je, nažalost, dovoljan raritet biti poljoprivredni novinar, u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj ili Francuskoj se već sami agrarni novinari dodatno specijalizuju za određu granu – ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo...Kao i kod nas, ne dolaze samo iz struka žurnalistike ili agronomije, već i drugih srodnih nauka.

Takođe, pomenuti „prilasci temi“ zavise ne samo od individue, već i od tipa redakcije i naravno medija. Tako je među njima bilo i onih koji pišu za stručne časopise, poljoprivredne magazine, prave radio emisije i rade za dopisništva televizijskih stanica.

 

Strani novinari su bili više nego zainteresovani da usvoje nova znanja o stanju agrara u Srbiji, cenama, ali i izazovima sa kojima se susreću naši prizvođači. Na kraju, zaključili smo da „nigde nije lako“.

Ovakva putovanja su odlična prilika za povezivanje  kolega iz različith delova sveta, ne samo u razmeni informacija, već i u načinu razmišljanja – jer je to ključ svake dobre priče.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi