Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pres, jedna priča
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

16. 11. 2012.

Autor: Rajko Nedić

Pres, jedna priča

Komentar Rajka Nedića, urednika u Presu, za sajt UNS-a

 

Posle sedam godina i 2.466 brojeva, dnevne novine Pres prestale su da izlaze. Ne zbog malog tiraža, već jednostavno, kao koleteralna šteta.
Pres je, u stvari, svih ovih godina bio ogledalo stanja u našoj državi. Mesto preplitanja interesa države, političara i biznismena. I na kraju smo pušteni niz vodu. Zbog toga sada mnogi likuju, i pojedine kolege, ali i političari, slade se što je 150 ljudi ostalo na ulici. što su "raskrinkali medijsku mafiju i tajkune".

Sve vreme Pres je radio u dramatičnim okolnostima. Nastao je zbog iznuđenog cepanja onog čuvenog Kurira koji smo prodavali u 200.000 primeraka. Voljom moćnika, nažalost, raspao se 2005. godine najtiražniji srpski list ikada.

Ostali smo upamćeni što smo u toj dramatičnoj decembarskoj noći pre sedam godina bili unapred zabranjeni, iako se novine nisu ni odštampale, što se nije desilo u vreme raznih diktatura u Srbiji. Nas nekoliko urednika uspelo je da probije obezbeđenje ispred štamparije i da ipak odštampamo prvi broj.

Napravili smo Pres i brzo napravili ogroman tiraž. Prva postava Kurira i Presa, i novinari i urednici koji su kasnije branili naše boje, ostavili su dubok trag u srpskom novinarstvu.

Trenutno u Srbiji bivši novinari Kurira i Presa vode glavnu reč.

Nekadašnji urednici Presa danas su vlasnici, glavni i odgovorni urednici drugih novina, zamenici i pomoćnici glavnih urednika, osnovali su i nedeljnike i sportske časopise. Najbolji srpski portal takođe drže izdanci naše škole. Naši bivši novinari uspešni su i u ostalim redakcijama.

Iako smo poslednjih meseci trpeli strašne udarce i napade na svim poljima, Pres je do poslednjeg dana imao malobrojnu, ali sjajnu mladu ekipu novinara koja je radila u nemogućim uslovima. I pored svega, letos se za školu Presa javilo više od 100 kandidata.

Ako smo bili medijska mafija, Miškovićevi plaćenici, loši urednici i novinari, onda su svi mediji u Srbiji takvi. A mnogi novinari i dan-danas ne znaju zapravo ko im je gazda.

Neverovatno je bilo nedavno otkriće da je zapravo Mišković bio gazda Presa. Srbija danima bruji o raskrinkanoj zaveri stoleća, svi su bili šokirani. Euforija i oduševljenje nadam se da će sada prestati. Da, Mišković je bio gazda. Da, novine su pod hitno ugašene. Da, novinari su sada na ulici. Da, Srbiji će od danas biti mnogo bolje.

Pres je samo slika i prilika našeg novinarstva. Ali, tako nam i treba. Ćutimo, radimo i trpimo. Međusobno se svađamo, i to ko je čiji sluga. Jašu nas razni gospodari. Srećni smo kada primimo platu, osilimo se kada nam udele malo više. A pojedine kolege pomisle da su moćne kada iz autobusa direktno sednu u džip.

Postali smo službeni glasnici moćnika. Danas mnogi slave što se Pres ugasio, ali verujte, više niko nije siguran. Potrošna smo roba mi novinari, ko zna ko je sledeći kolateral.

Ostaće, ipak, upamćeno ono što je postalo brend - još jedna pobeda Presa. Nažalost, ovu bitku smo ne svojom krivicom izgubili. U Srbiji i dalje postoji i osma sila. Čitaocima hvala za poverenje. Vratićemo se mi uskoro...

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

20.11.

2012.

anonymous Zile [neregistrovani] u 09:01

Press, jedna prica

Mogu da shvatim da je urednik u gnevu, ljut na sudbinu lista. Ipak, novinar bi morao biti odmereniji, tesko da bi se citaoci, kolege ili strucna javnost saglasila da je list imao sjajnu ekipu mladih novinara. Bilo je to, manje- vise, drustvo skupljeno s koca i konopca, kakva je inace cesta praksa u ovdasnjim medijima.

Odgovori
pon

19.11.

2012.

Aleksa Janković [neregistrovani] u 21:17

Podrška

Novinari Pressa su bili začetnici borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama i prvi o tome javno govorili. Oni su svojim pisanjem sprečili zataškavanje slučaja nasilja u školi nad našim Aleksom od strane škole,školskog policajca i školske uprave Niša.Tek nakon toga je čitav slučaj uopšte uspeo da dođe do suda,mada je do danas prošlo više od 5 meseci čekajući pravosnažnost preude.
Nadamo se da je ovo samo iznuđeno rešenje za Press i da ćemo ih uskoro opet čitati u štampanom izdanju.
Porodica Janković iz Niša

Odgovori
pet

16.11.

2012.

Hulk KV [neregistrovani] u 19:06

Kolateralna šteta

Ako biste samo na trenutak zaboravili sve ove detalje koji se iznose u medijima oko vlasničke strukture Press-a, onda biste se seteli mnogobrojnih tema koje Press otvarao, kada drugi nisu ni pomišljali da o tome pišu, a kamoli objave. Sada će zbog tog tzv. internog rata pojedinih moćnika, ti isti novinari, nosioci i temelji ovog lista završiti na ulici, tako podmuklo odbačeni! Verujem, i optimista sam, i ne želim drugačije da mislim, jer verujem u te ljude, moje kolege. Ne želim da verujem da je ovo početak medijskog mraka, jer Srbija nije to zaslužila.

Neizmerna podrška novinarima Press-a, od jednog "bednog piskarala"!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi