Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Veterani UNS-a 21 godinu zajedno letuju, pričaju o redakcijskim danima i ljubavi prema novinarstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

29. 09. 2022.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Veterani UNS-a 21 godinu zajedno letuju, pričaju o redakcijskim danima i ljubavi prema novinarstvu

„Eh, kad sam bio živ“ šeretski se osmehuje Obrad Ković dok sa ispisnicima, svojim prijateljima novinarima u penziji, uz jadransku obalu na septembarskom suncu pije kafu i priča na dnevnopolitičke teme.

Kao glavni i odgovorni urednik vodio je šabački list „Glas podrinja“, zatim radio u „Politici ekspres“, Radio Jugoslaviji i bio urednik Informativnog programa TV Politika.

U kafiću uz samu plažu posle doručka okupljanje je obavezno. Tu se razvija priča o nekadašnjim moćnicima, aktuelnim političarima, dogodovštinama i ljudima iz redakcijskog života, citiraju se originalne rečenice novinara, pesnika... razgovara o dalekim krajevima u koje se stizalo novinarskim zadatkom.

Jutarnja obaveza je i kupovina „Politike“ i „Večernjih novosti“. Dnevna štampa ostala je ritual, iako oni koji su nekad`pravili` novine redovno čitaju sadržaje na internetu, sajt UNS-a...

„Dolazimo u Rafailoviće u hotel `Obala` već 21 godinu. Poznaju nas konobari koji su tu sve ove godine. Vlasnik i svo osoblje su prema nama jako fini. Prema tretmanu koji imamo, cenama, jasno je da smo ovde više nego dobrodošli. Kao u svojoj kući“, kaže Dragana Peskarević koja je organizovala letovanje u Crnoj Gori za novinare veterane, porodične saputnike novinara i njihove prijatelje.

Nekada je ona uređivala modne stranice u „Praktičnoj ženi“ i  rado priča o svom novinarskom poslu, da joj nikada nije smetalo da ide na različite događaje kad druge koleginice i kolege nisu mogle ili želele.

„Mnogo sam volela svoj novinarski posao. Nikad mi ništa nije bilo teško“, priča Peskarević. Seća se da je bila izuzetno cenjena i da su njen rad uvažavali jugoslovenski modni kreatori. 

Na njenu priču nadovezuje se i Nada Tomić-Drašković koja je svratila do Rafailovića iz Bara, da se sretne sa prijateljima novinarima.

„Završila sam arapski jezik. Uvek me je zanimala orijentalistika. Bila sam dopisnica `Politike`,`Večernjih novosti` i `Politike ekspres`. Mnogo sam volela novinarstvo. Rado sam pisala gde god da sam se našla“, sa setom priča Tomić-Drašković.

Kao supruga ambasadora, kaže, nije odustajala od svog novinarskog posla. Izveštavala je iz Pakistana, Avganistana i Irana gde je suprug službovao.

Nekadašnji glavni urednik „Večernjih novosti“ Rade Brajović seća se razgovora sa državnicima i priča da je najveće interesovanje imao za zemlje koje su kolevke civilizacije.

„Bio sam dopisnik iz Kine, Indije... Iz Afrike. Zapravo svih kontinenata. Intervjuisao sam Indiru Gandi, veliki broj državnika. Moja pokojna supruga Gordana i ja smo se družili sa porodicom Gandi“, priseća se Brajović.

Nastavlja da priča da najvećim novinarskim uspehom smatram intervju sa majkom, Kineskinjom, koja je prodala dvoje dece, da bi drugo dvoje spasila od gladi.

„Tu priču je prenela jugoslovenska, ali i svetska štampa. To je bio podvig. Bio sam u radničkom naselju u Pekingu. Plakala je. I jasam plakao“, seća se Brajović

Dve decenije u Rafailoviće dolazi i Slobodanka Vučković koja je uređivala list preduzeća Tehnogas 27 godina.

„Imali smo svečanu večeru 24. septembra. Svaki put kad dođemo naši domaćini nam prirede večeru uz muziku. Bilo je veselo. Pevamo i igramo. To je veče za pamćenje“, kaže Vučković koja se sa ostatkom grupe iz Crne Gore vraća sutra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi