Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Hronologija života Dragutina Milodanovića, prvog bunjevačkog novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

20. 02. 2009.

Hronologija života Dragutina Milodanovića, prvog bunjevačkog novinara


1847.
Rođen u siromašnoj zemljoradničkoj porodici. Osnovnu školu završava u Subotici, a gimnaziju uči u više gradova tadašnje Ugarske.

1870.
Postaje član redakcije „Bunjevačkih i šokačkih novina“, koje je Ivan Antunović pokrenuo 15. marta te godine, u Kaloči.

1872.
Milodanović se vraća u Suboticu i pokreće „Misečnu kroniku“, mesečnik lokalnog značaja koji nije dugo izlazio.

1873.
Uz pomoć Božidara Boška Vujića u julu pokreće „Subatički glasnik“. Novine propagiraju, između ostalog opravdanost borbe Srba za slobodu protiv Turaka, iako je zvaničko raspoloženje u Ugarskoj bilo na strani Otomanske imperije. Preko „Misečne kronike“ pokrenuta je bila i akcija prikupljanja pomoći za stradale u Hercegovačkom ustanku.

1875.
Mecena „Subatičkog glasnika“, bogati subotički Srbin Boško Vujić, iz Subotice pismom upozorava predsednika srpske Vlade, Jovana Ristića, da bi gašenjem „Glasnika“ Subotica brzo mogla da postane mađarska varoš. Vujić desetinu viđenijih Bunjevaca u Subotici najpre opismenjava, a potom pretplaćuje na „Zastavu“.

1876.
Milodanović, nakon više napisa koji u tadašnjoj Ugarskoj nisu naišli na dobar prijem, beži u Srbiju. Kao dobrovoljac, u činu rezervnog oficira, učestvuje u srpsko-turskim ratovima i biva ranjavan.

1878.
Posle ratova s Turcima, Milodanović sarađuje u „Videlu“ i drugim beogradskim listovima. Zbog učešća u ratu protiv Turaka, povratak u zavičaj mu je onemogućen. Postaje poštanski službenik i iz rimokatoličke vere prelazi u pravoslavlje, odnosno, kako su beležili kasniji hroničari njegovog života, vraća se veri predaka.

1883.
Dana 25. februara preminuo u Beogardu. Sahranjen sutradan na starom groblju na Tašmajdanu. U Knjizi umerlih Markove crkve u Beogardu ostalo je upisano da je bio austrijski podanik i da je preminuo zbog „zapaljenja mozga“.

B. Žujović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi