Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Pismo glavne urednice RTV Vranje predsednici UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 10. 2010.

Pismo glavne urednice RTV Vranje predsednici UNS-a

Otvoreno pismo glavne i odgovorne urednice Radio televizije Vranje Ljubice Zdravković-Džonov predsednici UNS-a Ljiljani Smajlović

Poštovana g.Smajlović,

Bez obzira na sve okolnosti, pretnje i ucene kojima sam izložena poslednjih dana, poželela sam da se i Vama lično obratim za savet, pomoć ili kako god to nazvali...

Pretpostavljam da Vam je slučaj „skidanja“ dokumentarnog filma o 5.oktobru sa programa regionalne Radio televizije Vranje poznat pa mi nemojte zameriti molim Vas što Vam sada neću prepričavati ceo tok događaja.

Nemam nameru ni da loše govorim o svom direktoru, sa kojim sam povremeno imala odličnu komunikaciju i razumevanje, a koji je samovoljno „skinuo „ sa programa pomenuti film i tako „pokazao zube „ glavnoj i odgovornoj urednici. Pa zašto Vam onda pišem? Ja sam član NUNS-a i svoj problem sam odmah na početku ispričala svom udruženju a onda me je mučila savest što i UNS-u nisam poslala pismo, samo zato jer se ovde radi o esnafskom odnosno profesionalnom problemu. Osim toga Vaše mišljenje je meni važno a i moj direktor je član UNS-a.

Razmišljam, što će zavisiti od Vašeg odgovora, da je možda dobro da jedno pismo prosledim i Sudu časti udruženja novinara Srbije. Moja pitanja se samo odnose na polje mog profesionalnog rada. Molim Vas, ako hoćete da mi odgovorite da li ja kao glavna i odgovorna urednica imam pravo da uređujem programsku šemu, bez pritisaka i uticaja sa strane? Da li direktor medijske kuće ima pravo da izbaci emisiju iz programske šeme uprkos protivljenju glavne i odgovorne urednice? Da li on to može da uradi bez ikakvih posledica? Kakava je onda uloga glavnog i odgovornog urednika? Ako je neko nezadovoljan programom ,povređen nekom informacijom iz programa i slično,koga ćete prozvati na odgovornost –direktora ili glavnog i odgovornog urednika ?

I, dokle više snebivanja, ako smo profesionalci i ako su jasno podeljene funkcije direktora i glavnog i odgovornog urednika, dokle više da ćutimo i trpimo intelektualne torture, na žalost, veoma često, torture diktirane stranačkom ostrašćenošću? Nije li licemerno da vaš član i moj direktor kaže da skidanje filma nema političku pozadinu? Nije li licemerno da on tvrdi kako je to uradio da bi zaštitio RTV od uticaja jedne političke partije (LDP,u ovom slučaju iako on to ne kaže ) i da je RTV otvorena za sve opcije? I to kaže čovek koji je godinama unazad na visokim položajima zahvaljujući partijskoj knjižici?Da li zaslužujem da budem šikanirana zato što sam se obratila esnafskom udruženju? Da li je i ovo pismo medijski linč za mog direktora? Osećam potrebu i da jasno izrazim svoju demokratsku orijentaciju u političkom sazrevanju moga grada ,moje zemlje ali i političku neutralnost i to zato što sam duboko uverena da novinar ne bi trebalo da ima partijsku knjižicu.

U Vranju, 15.10.2010.

Hvala unapred,
Ljubica Zdravković-Džonov
glavna i odgovorna urednica Radio televizije Vranje


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi