Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Izašla knjiga Đorđa Miloševića “Novinarstvo i politika”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

23. 10. 2010.

Izašla knjiga Đorđa Miloševića “Novinarstvo i politika”

Dugogodišnji dopisnik iz Rusije Đorđe Milošević objavio je knjigu "Novinarstvo i politika" (Prometej, Novi Sad).

Kao višedecenijski politički i spoljnopolitički novinar, Milošević je lični svedok događaja koji su obeležili proteklih pola veka. Što se naše zemlje tiče, to je uspon, stagnacija, pa zatim pad socijalizma i razbijanje Jugoslavije uz krajnje dramatične događaje. Na međunarodnom planu, to je period hladnog rata, pa raspada SSSR-a i Varšavskog ugovora.

Đorđe Milošević je na licu mesta gledao rušenje Berlinskog zida, bio svedok ujedinjenja Nemačke, početka ,,barhatne revolucije'' u Čehoslovačkoj, ,,revolucije ruža'' u Gruziji, ,,narandžaste revolucije'' u Ukrajini.

Svedok je tragičnih događaja u postsovjetskoj Rusiji i bivšim sovjetskim republikama, pa njenog oporavka i jačanja; zatim ratova na Severnom Kavkazu - u Nagorno-Karabahu, Čečeniji, Abhaziji, Inguško-osetinskog rata. O svemu tome autor iznosi u knjizi niz činjenica I interesantnih detalja nepoznatih široj javnosti.

On govori o dvostrukim standardima u međunarodnim odnosima, selektivnoj pravdi, ratu u bivšoj Jugoslaviji viđenom iz Rusije, stereotipima i predrasudama, bombardovanju naše zemlje, vojnom zaposedanju Kosova i Metohije i samoproglašenju nezavisnosti Kosova.

Autor u knjizi iscrpno analizira ulogu i stav domaćih i svetskih medija, osvrće se na zahuktavanje ogromne inostrane propagandne mašine u satanizaciji srpskog naroda, o čemu je saznanja stekao na samom izvoru, u kontaktima i razgovorima sa kolegama, stranim novinarima, ali i sa visokim državnim rukovodiocima.

Kao novinar agencije TANjUG (skupštinski izveštač, diplomatski urednik, šef spoljnopolitičke redakcije i dopisnik iz više zemalja) Milošević je godinama izbliza pratio zbivanja u državnom i političkom vrhu naše zemlje, delovanje i ponašanje njenih najviših rukovodilaca, pa je u svojoj novoj knjizi izneo svoje utiske o poznatim političkim ličnostima, domaćim i stranim, kao i o povezanosti, sprezi ili sučeljavanju politike i novinarstva.

Predočavajući svoje viđenje situacije u novinarstvu pre za vreme i posle raspada Jugoslavije, Milošević "pravi paralelu između novinarstva u socijalizmu i danas, veoma je kritičan prema sadašnjoj situaciji u društvu i medijima i otvoreno piše o drastičnom padu morala, zameni sistema vrednosti".


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi