Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Novinari su na dnu, podanici na vrhu, volonteri nose posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

25. 06. 2012.

Novinari su na dnu, podanici na vrhu, volonteri nose posao

Poštovane kolege,

 

Nakon trideset godina rada u novinarstvu, poslednjih sedam godina u JP „Niška televizija“, rešenjem direktorke Dragane Nikolić, od 28.05.2012. dobila sam otkaz ugovora o radu zbog, kako je navedeno, povrede radne obaveze. Ustvari, dobila sam napakovan otkaz, u šta nisam mogla da poverujem.

Moj radni vek je otpočeo u Radio Beogradu- RJ Radio Niš, gde sam provela 21-nu godinu. Tri godine sam radila kao dopisnik 202-ke iz Niša i na gradskoj televiziji „Global“ a nakon toga  nastavila u JP „Niška televizija“.

Kao novinar i urednik sa iskustvom u NTV, u želji da unapredim rad moje informativne kuće, iskazala sam spremnost da direktorki, koju je pre godinu dana dovela stranka G17, pomognem da se u televizijskom poslu snađe.

Koleginica Dragana Nikolić je deo radnog veka provela u lokalnom listu Narodne novine a u Nišku televiziju je došla iz Javnog preduzeća Nišekspres. Sasvim je razumljivo da joj je podrška i pomoć bila neophodna. U početku je sve bilo veoma radno. Stvoreni su uslovi da ova medijska kuća preuzme vodeću ulogu u medijskom prostoru Niša.

Vrlo brzo je direktorka pokazala pravo lice i sve je krenulo po zlu. Kroz razne oblike mobinga najvećeg broja kolega, prve postavke saradnika, direktorka Dragana Nikolić počela da pravi čistku u televiziji. Usudi li se ko da se makar i u nagoveštaju suprostavi, biva kažnjen. I zato svi ćute. Ne dišu. Redakcija liči na mrtvačnicu. Najbolji novinari su na dnu, podanici na vrhu, volonteri nose posao.

Plate kasne, ali niko i ne pita za platu. Ne sme. Direktorka je i glavna  urednica (uprkos tome što ovu dužnost obavlja kolega Dragan Miljković) i urednika informativnog programa, direktora produkcije, šefa marketinga.

Kolega Miljković, sa funkcijom samo na papiru, kome je uklonjeno i ime sa špice programa, je skoro svakog meseca uskraćen za trećinu zarade na ime kazni za neispunjenu normu. Direktorka je svoju, novu programsku šemu NTV, svela na uvođenje dvadesetak emisija, bez konsultacija sa glavnim urednikom.

Nisam pristala na podršku odlukama direktorke koje degradiraju profesiju, novinarsku etiku, moral, izazivaju sukob među kolegama. I upravo me je to koštalo.

Krenula je na mene svim raspolozivim sredstvima. Najpre kaznom - 30% od plate jer sam navodno javno izjavila da je direktorka loš čovek. Razume se, upakovano u pravnu formu, neispunjavanja radnih obaveza i ako sam u tom periodu imala prebačaj norme i tri puta.

Zatim smanjenje koeficijenta na najniži nivo. Potom uzimanje autorske emisije PEČAT koju sam vodila http://www.youtube.com/user/pecattvntv?feature=results_main. A osim toga-svakodnevno omalovažavanje, provociranje, ponižavanje ličnosti.

Razlog da dobijem otkaz, bilo je moje reagovanje povodom omalovažavanja koleginice Mirjane Nikolić, od strane direktorke Dragane Nikolić u prostorijama Redakcije. Uz tri, koeficijentima potkupljena svedoka, od kojih dvojica nisu bila ni u blizini, meni je pripisano da sam direktorku nazvala kretenom i idiotom.

Naravno da takav rečnik sebi nikada ne bih dozvolila, iako sam poznata po britkim, ironičnim i sarkastičnim izjavama. Ali ne i nevaspitanim i prostim.

Kolege iz Društva novinara Niša održale su okrugli sto u Medija centru na temu SITUACIJA U NIŠKOJ TELEVIZIJI, http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Okrugli-sto-Drustva-novinarawe-Nisa.sr.html.

Govorili su kolege novinari, predstavnici Sindikata, predstavnici grada, političkih stranaka, osim direktorke koja je odbila da dođe. I slovima i brojkama svi su podržali moj rad i profesionalni odnos prema poslu. Ali, i ovoj priči je kraj. Zatalasalo se, pa zaboravilo. I ja to razumem.

Najbitnije je reći – neko, politički postavljen čini sve naopako, slučajno ili namerno da uništi 15-godišnju tradiciju uspešnog rada niške medijske kuće. Urušen je profesionalizam u radu, srozano dostojastvo, posejana zla ćud i razdor među zaposlenima.

Ovo je samo deo priče  o mobingu u Niškoj televiziji. Šta god Udruženje novinara učinilo za svoje kolege, biće od koristi. Onima koji su u televiziji pa i meni, koja sam se usudila da javno progovorim o tome i trenutno nisam tamo.  

 

Milena Vidojković, novinar

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

03.07.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 21:21

kako protiv mobinga

Molim kolege iz unsa da dodju u nis -znam da ni vama nije lako al dodjite i mi imamo media centar

Odgovori
čet

28.06.

2012.

anonymous [neregistrovani] u 22:03

Ima li pravde ili smo svi mobingovani

Tek kada su na svojoj kozi osetili mobing i sta znaci naci se na crnoj listi Dragane Nikolic, kolege iz NTV su mi priznale - sve do sada nismo mogli u potpunosti da verujemo da je moguce ono sto si nam govorila da je radila kao urednik Narodnih novina. Ne zameram im - mobing je upravo zato veliko drustveno zlo, jer mober svojim zlim kandzama uvlaci u njega sve oko sebe, pa mnogi pristaju da budu saucesnici, a ostali ne mogu ni da shvate da je nesto tako moguce.Dragana Nikolic,na zalost, nije izvukla pouke iz prethodne kuce u kojoj je godinama maltretirala sve koji joj nisu po volji.Nije joj bilo dovoljno sto su je svi prezreli i sto su joj i nagradjivani poslusnici-nesposobnjakovici okrenuli ledja cim je pala.Ostala je bez prijatelja, niko joj od tada nije nazvao ni dobar dan kada je sretne. Sada se prica ponavlja - na rukovodeca mesta postavlja neobrazovane i nesposobne, kvalitetne i sposobne polako eliminise, zavodi teror i strahovladu. neko lepo rece da joj , ko Komrakovu, treba zabraniti rad u javnim preduzecima.Ja kazem, stanite tom zlu vec jednom na put, dosta ljudi jue obolelo od nje i zbog nje, a vecina na posao odlazi sa grcem u stomaku.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi