Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

26. 09. 2014.

Udaja

Godinu dana po osnivanju, u redakciju “Politike” je 1905. godine ušla Marija – Maga Magazinović (1882 -1968), koja je ženama prokrčila put u novinarstvu, premda je već 1906. godine napustila list u kojem je uređivala rubriku “Ženski svet”.

 

Ova intelektualka s diplomom Filozofskog fakulteta, svestrano obrazovana i radoznalog duha, bila je vatrena feminiskinja koja se borila za ženska prava u akademskom i stručnom obrazovanju, politici...

Kolegama baš i nije bio po volji Magin borbeni feminizam, a na račun ove sifražetkinje šalio se i osnivač i vlasnik lista Vlada Ribnikar, koji je mladoj saradnici proricao da će se jednog dana sigurno srećno udati za nekog oficira!

Maga, međutim, nije ostajala dužna svom poslodavcu:

„Šta li me čeka u životu, kad je, eto, i za Vas udaja najveća karijera?”

Na osnovu teksta “Vatrena ženstvenost”, objavljenog u “Politici” 12. januara 2004. godine, potpisanog inicijalima M. R. M, priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na varsenic7@gmail.com 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi