Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Čovek opasnih namera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

17. 09. 2014.

Čovek opasnih namera

Poslednji javni nastup Predrag Milojević (1901-1999) imao je u Berlinu prilikom velike proslave 90. godišnjice Udruženja inostranih dopisnika.

Udruženje je 1996. godine pozvalo kao specijalnog gosta novinara “Politike”, dugogodišnjeg dopisnika iz Nemačke u vreme Hitelerovog uspona i osvajanja vlasti.

Predstavljen je kao poslednji preživeli sagovornik Firerov, kojeg je oktobra 1930. intervjuisao, što je jedini intervju koji je ovaj ikad dao nekom novinaru.

Na posebnoj konferenciji, u prisustvu mnogobrojnih novinara i gostiju, Milojevića su upitali kakav je utisak na njega ostavio Hitler?

Naš devedesetpetogodišnjak je započeo:

„Hitler je bio ljubazan i ostavio je na mene prijatan utisak!“

Usledili su burni protesti u sali: kako to govori o čoveku koji je izazvao svetski rat i smrt miliona ljudi?

Milojević je pribrano nastavio:

„Gospodo, pitali ste me za prvi utisak, a ja sam intervju s vođom male i potcenjene stranke završio upozorenjem da je reč o čoveku opasnih namera! Šest godina kasnije najuren sam iz Nemačke pod pretnjom smrti!“

Tad je usledio aplauz.

Svom društvu, s kojim se redovno sastajao u “Maderi”, Milojević je često govorio:

„Mora biti da je 'Politika' bila mnogo hrabra kad je objavila moje viđenje Hitlera!“

Na osnovu teksta Milana Vlajčića “Predrag Milojević o Hitleru”, objavljenom 5. oktobra 2009. godine u “Blicu” i teksta “Tako je proganjan najveći novinar”, objavljenom u knjizi Dobrivoja - Bobi Jankovića “Šta kaže Madera”, priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi