Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Moja smrt kojoj nisam prisustvovala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

05. 09. 2014.

Moja smrt kojoj nisam prisustvovala

Krajem aprila 1905. godine pojavio se u pozorišnoj rubrici “Politike” potresan članak, u kome je, kao grom iz vedra neba, data vest o smrti glumice Desanke Đorđević, uz koju je prigodan komentar napisao član prve redakcije lista Jefta Ugričić.

 

“Pre dva – tri dana umrla je u Beču naša Desanka Đorđević. I tako se svrši to malo romantičnog života... Romantičan je bio odista, tj. romantičan s modernog gledišta. Desanka je umrla mlada, jedva da je imala dvadeset i pet, do dvadeset i šest godina. I sama mlada, Desanka je veoma volela mlad život i to vrlo mlad, a ruke je bila mnogo izdašne. Ona je rasipala sve što je zemaljsko bilo. Da li instiktivno ili naročito, izveštačeno, volela je veoma kamelije. Da li joj je mrtvački sanduk bio zasut kamelijama i da li ima koga da joj na mladom grobu zasadi taj nežni cvetak...ko zna!“

Svega nekoliko dana kasnije objavljena je o Desanki druga vest u kojoj se kaže da je redakcija 5. maja 1905. godine primila iz Beča preporučeno pismo s potpisom “Desanka”, koje je, ako nije kakva mistifikacija, svedočilo da je gđa Desanka živa.

Pismo glasi:

“Vas, poštovani g. Uredniče, koji mi tako lepe i iskrene reči posvećujete, zacelo će obradovati da sam u stanju lično demantovati glas o mojoj smrti. Čuveni amerikanski humorist Mark Tven rekao je jednom u istoj prilici: “Vest o mojoj smrti suviše je preterana ”, dozvolite mi da se i ja njegovom izrekom poslužim. Moja prerana smrt, kojoj srećom lično prisustvovala nisam, pokazala mi je koliko je slatka ona slava koja se u svojoj otadžbini nikada ili tek posle smrti zadobija.

S najodličnijim poštovanje,

U Beču, 2. maja

Desanka.

Na osnovu teksta Miodraga Ugričića objavljenog u “Politici Ekspres” u dvobroju 25 - 26. januara 2003. godine, pod naslovom “Godine olovnih slova i niklenih novčića”, priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi