Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Nepoželjne karikature
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

15. 08. 2014.

Nepoželjne karikature

Neposredno posle Drugog svetskog rata nova vlast nije imala previše smisla za humor, pa se ni o karikaturi u novinama nije smelo glasno ni razmišljati, a kamoli ih objavljivati.

Ipak, ugledni skupštinski izveštač “Politike” Slobodan Nešović, uspeo je da dobije dozvolu prof. dr Siniše Stankovića, tadašnjeg predsednika ASNOS-a, da na aprilsko zasedanje Antifašističke narodnooslobodilačke skupštine Srbije, na kojem je formirana prva repubička vlada, povede i slavnog karikaturistu Pjera Križanića.

“Politika” je već sutradan, 9. aprila 1945. godine, na prvoj strani objavila Pjerovo ingeniozno viđenje žovijalnog Moše Pijade (1890 -1957) tadašnjeg potpredsednika AVNOJ -a i ASNOS -a , kao i drugih govornika.

Sutradan, u rano jutro, skupštinski izveštač lista pozvan je neočekivano u kabinet ministra finansija general – lajtnanta Sretena Žujovića.

Čim je zakoračio u njegov kabinet ministar, ogrnut šinjelom, osu paljbu:

„Slušaj, vi ste isuviše zabrazdili! Nije ova naša štampa kao ona nekadašnja bulevarska, pa da karikirate rukovodioce. Ne možemo dozvoliti da se “Politika”, Pjer i ti, Nešoviću, sprdate s političkim rukovodiocima....“

„To nije karikiranje, već umetnički crteži Pjera Križanića, način da se ožive novine...“

Ali, jok! Ministar ni da čuje, te Nešović snužden i zabrinut napusti njegov kabinet.

U blizini je bio i kabinet Moše Pijade, kojeg je novinar poznavao još pre rata i znao da je kao slikar cenio karikaturu, osobito Pjerovu, te reši da potraži pomoć.

Ugledavši ga Moša šeretski primeti:

„Šta si se pokunjio kao da si svu noć p...o na koprive?“

„Baš tako, Čiča, ako ne i gore“, odvrati Nešović i ispriča svoju muku.

„Aha, ene! Majku mu!“, radosno će Moša.

„Baš im je Pjer lepe njuške napravio, šta se ljute? Darežljiviji im je bio od oca! Nego, batali ćorava posla – kad ja budem govorio, opet dovedi Pjera da me crta, neću se ljutiti“, reši Moša problem.

Na osnovu feljtona Slobodana Nešovića "Iz burne istorije “Politike”, objavljenog od 25. januara do 4. februara 1996. priredila V. A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama. Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene. Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na vesna.arsenic@uns.org.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi