Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Sujetni premijer
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

04. 09. 2013.

Sujetni premijer

Tog 13. januara 1939. godine “Politika” je na naslovnoj strani objavila izveštaj o poseti britanskog premijera Nevila Čemberlena i ministra inostranih poslova Velike Britanije Edvarda Halifaksa italijanskoj prestonici.

 

Uredništvo je procenilo da je to događaj od prvorazrednog značaja za krhki svetski mir, jer su dvojica konzervativnih političara zagovarala politiku popustljivosti pred sve agresivnijim fašistima u Nemačkoj i Italiji.

Dogodilo se da je tog istog dana u Cirihu otkrivena spomen ploča na kući u kojoj je, kao student, stanovao Nikola Pašić.

Tom događaju je prisustvovao i Milan Stojadinović, tadašnji predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, koji se vraćao s odmora, pa je, kad je već u Cirihu – svratio da prisustvuje događaju u čast legendarnog predsednika vlade i radikalskog prvaka Baje Pašića!

“Politika” se grdno ogrešila, zato što je vest iz Ciriha i predsednika jugoslovenske vlade “gurnula” na treću stranu, jer urednici, očigledno, nisu “umeli” da ocene istorijski značaj ovog protokolarnog događaja!

Tužilac je uredništvu diskretno “šapnuo”: „Stavite na prvu stranu, da ne bude posle...“

Poslušaše!

Mirovna konferencija u Rimu je dobila prva tri stupca, a Stojadinović se “razbaškario” na ostala dva.

Opet se oglasio tužilac koji se zainatio:

„Celu prvu stranu za događaj u Cirihu, ili zabranjujem broj!“

Šta će grešni novinari, gde će šut s rogatim - štampali su i treće izdanje, a ona prethodna dva su bacili.

Nezajažljiva sujeta premijera, koji neće dočekati kraj godine u toj fotelji, je tek tad bila namirena!


Na osnovu teksta Ivana Miladinovića “Makaze i crvena olovka”, objavljenog u “Politici” 24. juna 2013. godine, priredila V.
A.


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi