Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Heroj “Politike”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

31. 07. 2013.

Heroj “Politike”

Jovan Popovski (1915. - 2012), koji je više od tri decenije bio dopisnik “Politike” iz Skoplja, je 26. jula 1963. godine imao svetsku ekskluzivu - prvi je objavio izveštaj o katastrofalnom zemljotresu u makedonskoj prestonici!

 

A nepuni sat pre prvog potresa, koji se dogodio u 5.17 časova, kola Hitne pomoći su jurila ulicama usnulog Skoplja, prevozeći Popovskog na hitnu operaciju čira na dvanaestopalačnom crevu.

Tek što je smešten na operacioni sto, zatutnjalo je i zemlja se zatresla. Đipio je kao oparen, na brzinu se obukao i izleteo sa klinike na ulicu, smišljajući kako da javi “Politici” o tome šta se dešava?!

Jer, Pošta broj 2 je bila sravnjena sa zemljom, a na Pošti 1 južni zid je bio srušen, a sve veze su bile pokidane.

Iznenada je ugledao telefonistu, koji se popeo na banderu gde je, uz pomoć poljskog telefona, pokušavao da Skoplje spoji sa svetom.

Viknuo mu je da pozove redakciju “Politike”, a ovaj mu je, čim je uspeo da uspostavi vezu preko Prištine, bacio slušalicu.

„Ružo, ovde Popovski“, obratio se sekretarici redakcije, koja je, čim je shvatila ko zove, povikala:

„Ljudi! Popovski je živ!“

Slušalicu je od uzbuđene sekretarice preoteo tadašnji direktor “Politike” Danilo Purić, kome je Popovski predložio da spremi vanredno izdanje lista.

„Imaš li napisan tekst?“, upitao je Purić.

„Imam, slaga novinar, koji je u ruci držao samo cedulju s tri broja - vremenima udara. Prvi u 5.17 h, poslednji u 5.43 h.

Počeo je da diktira tekst “iz glave”, uz asistenciju okupljenog naroda, koji je došao da vidi “koja se budala dere ispod bandere!”

Odjednom, onemoćao od bolova u stomaku i od uzbuđenja, usred diktiranja izveštaja, Popovski se onesvestio!

Jedan od prisutnih Skopljanaca je uzeo slušalicu i javio stenografu da sačeka: "Čovek se onesvestio", referisao je.

Par minuta docnije Popovski je, došavši k sebi, nastavio da diktira izveštaj o tragediji Skoplja.

Tog dana “Politika” je bila “pod okupacijom” stranih dopisnika, koji su se grabili za vanredno izdanje lista, iz kojeg su obilato citirali njenog dopisnika.

Za taj poduhvat, kako to često biva u profesiji u kojoj slava traje koliko i dan, nikad nije dobio nikakvu novinarsku nagradu, niti priznanje.

A na operaciju čira, sa koje je utekao tog kobnog julskog dana 1963. godine, otišao je tek 1994. godine.

Na osnovu teksta “Rođendan zaboravljenog heroja istorije “Politike” Aleksandra Apostolovskog, objavljenog 29. septembra 2010. godine i reprintovanog 8. maja 2012. godine napisala V. Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić. Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati sredom i petkom, možete slati na
dragana.bjelica@uns.rs


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi