Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

03. 04. 2013.

Pamflet

Osamdesetih godina prošlog veka među brojnim stranim delegacijama koje su dolazile na Kosmet s deklarativnim ciljem da privredno i kulturno pomognu nerazvijenoj južnoj srpskoj pokrajini, bila je i jedna iz neke kineske provincije, pretežno naseljene muslimanskim življem.

U Prištini je tim povodom upriličen sastanak u pokrajinskoj vladi, kojem su prisustvovali i novinari “Rilindije”, Tanjuga i “Jedinstva” - Veton Suroi, Sekibe Tabaku i Zoran Kostić.

Sastanak je izgubio protokolarni karakter kad je predstavnik domaćina, pozdravivši goste, predložio bratimljenje Kosmeta, u kojem, kako je naglasio – žive pretežno muslimani, s kineskom muslimanskom provincijom.

 

Tokom dvočasovnih razgovora više puta je naglašena potreba da se muslimani uzajamno pomažu i da daljina ne bi trebalo da bude prepreka tom cilju.

Kad je dobio izveštaj Zorana Kostića na maltene dve šlajfne, dežurni urednik u desku “Jedinstva”, brzomisleći i rečiti Mirko Čupić se naroguši:

„Kole, kakva ti je ovo muslimanska propaganda?“

„Nije propaganda, verno sam preneo zbivanja na skupu“, odvrati Kostić.

„Ovo je pamflet“, odbrusi Čupić i iskasapi tekst svodeći ga na vest potpisavši je inicijalima Z.K.

Urednik u “Rilindiji” je događaj ocenio sasvim drugačije, pa je tekst najavljen na prvoj, a izveštaj je zauzeo celu treću stranu lista!

Da li su ove različite novinarske novinarske procene bile povod ili uzrok, tek to je bio, verovatno, poslednji sastanak u Izvršnom veću Pokrajine otvoren za javnost, koja je nakon toga obaveštavana o zbivanjima u Vladi isključivo saopštenjima!


Anegdotu napisao Zoran Kostić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na
dragana.bjelica@uns.rs 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi