Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Dunavski ilegalac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

26. 09. 2012.

Dunavski ilegalac

Po zadatku Radio Bukurešta, u kojem je počeo da radi 1959. godine kao urednik programa na srpskohrvatskom jeziku, Milan Petrović je, po svojoj izričitoj želji, godinama pratio izgradnju hidroelektrana Đerdap I i II.

Brana Đerdapa i podignuta je na mestu gde je jedne avgustovske noći 1948. godine, tada mladi Petrović, ilegalno preplivavši Dunav, prebegao u Rumuniju zbog neslaganja s Titovom ”revizionističkom” politikom.

Kad je brana već bila podignuta i radovi se primakli kraju rešio je da napravi radijsku reportažu pod naslovom “Jednom nogom u Rumuniji – drugom u Jugoslaviji”.

Stao je na sredinu brane gde bela linija označava međudržavnu granicu.

Najpre je snimio izjave rumunskih graditelja, a potom je prešao na jugoslovensku stranu, gde se među radnicima i inženjerima zadržao u razgovoru više od dva sata.

Kad je okonačao posao, čim je kročio preko bele linije, jedan rumunski graničar počeo je da viče:

  • Stani! Stani!- i uperio mašinku prema zgranutom Petroviću.
  • Odakle dolaziš?- upitao je strogo.
  • Pa, tu sam sve vreme bio, objasni novinar bezazleno.
  • Šta radiš ovde? Dokumenta!

Na radnom nalogu Petrović je imao sva potrebna odobrenja pograničnih vlasti. Ali, uzaman, revnosni graničar je naredio jednom vojniku da čuva “prestupnika”, koji je pokušao ilegalno da pređe u Rumuniju bez pasoša!

Ipak, zbrka je ubrzo raspetljana: ispostavilo se da je, dok je Petrović bio na jugoslovenskoj teritoriji došlo do smene straže, pri čemu je komandir zaboravio da obavesti svoju zamenu o dogovoru s novinarom, koji je tako”ilegalno” prešao Dunav drugi put, prvo plivajući, a potom peške!

Na osnovu zapisa iz knjigeDražesni KGB javi seautora Dragoslava Simića i Milana Petrovića, objavljene 2009. u izdanju UNS -a , napisala V. Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi