Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Ukradeni intervju od engleskog kralja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

18. 07. 2012.

Ukradeni intervju od engleskog kralja

Preobučen u ribara, uz pratnju fotografa Ace Simića, tada mladi novinar Vladimir Dedijer uspeo je da ostvari podvig – da kod Starigrada na Hvaru,“ukrade” intervju od engleskog Kralja Edvarda VIII, koji se nalazio na tajnom krstarenju Jadranom.

 

U to vreme, uoči II Svetskog rata, britanski presto uzdrmala je afera zbog ljubavne veze između naslednika trona, potonjeg suverena i američke građanke Valis Simpson, koja je u vreme početka veze bila udata, a iza sebe je imala i propali brak.

Za ondašnju puritansku javnost višestruko neprikladna veza je bila ravna skandalu!

Ljubavnici, koji se smatraju i začetnicima nudizma na Jadranu, na kojem su i ranije boravili, su potražili utočište na dalmatinskoj obali, gde su tajno doplovili na odmor jahtom “Jahlin”.

Kralj, koji je na presto stupio januara 1936. godine, nakon smrti oca Kralja Džordža VIII, se vešto krio od novinara, ali je Dedijer pripremio zasedu.

Kad je u veslačkom čamcu Kralj naišao s ljubavnicom, Dedijer mu se ljubazno obratio na savšenom engleskom jeziku.

Edvard VIII nije posumnjao u “ribara” koji je govorio književnim engleskim jezikom, već se raspričao odgovarajući na pitanja, a i sam je ponešto pitao sagovornika.

Ko zna koliko bi razgovor potrajao da prvi urednik fotografije u “Politici”Aca Simić, kao pravi “paparaco” , nije iskočio iz gomile smrljivih sardela i počeo da škljoca fotoaparatom snimajući zapanjenu gospođu Simpson i srditog Edvarda VIII.

Senzacionalni intervju objavljen je na naslovnoj strani “Politike”, uprkos srdžbi s beogradskog Dvora zbog propalog odmora britanskog suverena, inače kuma Petra II Karađorđevića.

Nedugo potom, 10. decembra 1936. godine, Kralj Edvard VIII je abdicirao da bi mogao da se venča sa ženom koja nije bila podobna za kraljicu.

Anegdotu napisao Vladimir Barović 


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi