Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Geringova pretnja “Politikinom” dopisniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

22. 08. 2011.

Geringova pretnja “Politikinom” dopisniku

Početkom 1936. godine, povodom zvanične posete Hermana Geringa, tadašnjeg predsednika nemačke vlade Kraljevini Jugoslaviji, priređen je veliki prijem u nemačkom poslanstvu.

Domaćin prijema, nemački poslanik u Beogradu fon Heren, pozdravio je direktora najuticajnijeg srpskog lista “Politike” Vladislava Ribnikara i predstavio ga Geringu.

Gost iz Nemačke, osnivač Gestapoa i potonji nacistički rajhsmaršal, najednom je pocrveneo i prstom preteći rekao osornim tonom:

Vi ste, dakle, direktor “Politike”!? Recite onda vašem dopisniku u Berlinu, onom probisvetu Milojeviću, da ću da mu pokažem kad se vratim.On naziva moga Firera Kriegs Vau -Vau (ratni huškač).

Ribnikar je odmah napustio prijem i iste noći, čim je došao u redakciju, pozvao Predraga Milojevića telefonom da mu kaže šta se desilo i rekao mu, ukoliko želi, da napusti Nemačku.

Milojević je, znajući da je Gering “kratkog fitilja” sklon takvim ispadima, odložio odluku o eventualnom povratku dok se ne posavetuje sa našim poslanikom u Berlinu Živojinom Balugdžićem, koji je za “Politiku” pisao pod pseudonimom X.Y.Z.

Ispostavilo se da je u pitanju intriga kojoj je “kumovao” Hans Nojhauzen, šef Nemačkog saobraćajnog biroa, a, u stvari, rukovodilac svih hitlerovskih organizacija u Jugoslaviji, koji se trudio da što više raspiruje nesporazume između ondašnjih jugoslovenskih vlasti i Nemačke. U tu svrhu poslužio je i jedan Milojevićev članak iz dana je Hitler, uveliko se pripremajući za rat, anestezirao, s prilično uspeha, ostali svet svojim mirovnim predlozima.

Komentarišući 14 predloga za učvršćenje mira Milojević je, uzgredno, napisao da je to prava tragikomedija: Hitler, u kojem svet gleda bauka rata, prikazuje se kao anđeo mira!

Nojhauzen je servirao taj članak Geringu u kojem je ono “bauk” prevedeno kao da je Hitler proglašen za ratnog “vau – vau”, takoreći besnog psa.

U strahu za Milojevića tadašnji predsednik Jugoslovensko – nemačkogdruštva, poznati istoričar i akademik i jedan od osnivača “Politike” Stanoje Stanojević lično je pisao Geringu s molbom da ne preduzima ništaprotiv dopisnika srpskog lista, jer je u pitanju nesporazum.

Odobrovoljen uspešnom posetom Jugoslaviji, tokom koje je dobio Orden belog orla, Gering je odgovorio Stanojeviću da je, u interesu uspešnih odnosa dve zemlje, prešao preko uvrede i da neće biti preduzete mere odmazde prema “Politikinom” novinaru.

Na osnovu zapisa “Obračun Geringa sa mnom” i “Ratni huškač u ulozi mirotvorca” objavljenih u knjizi Predraga Milojevića “O ljudima i ćudima” priredila novinarka “Politike” u penziji Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi