Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Nušić kao raznosač novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

17. 08. 2011.

Nušić kao raznosač novina

Nakon što je “Male novine”, prvi list u Srbiji koji se prodavao “na broj”, a ne na pretplatu preuzeo Pera Todorović, Nušiću, koji je sa vlasnicima ugledne štamparije Đorđem Kimpanovićem i Jeftom Medicianom krajem 19. veka pokrenuo to glasilo, novinarska krv nije dala mira.

Po modi tog vremena među intelektualcima, i Nušić je rešio da “siđe u narod”, napusti prestonicu i pokrene “Smederevski glasnik”.

Kupio je jednu praistorijsku štamparsku mašinu za 12 dukata i na taljigama krenuo put Smedereva, gde je uzeo lokal za štampariju i redakciju kako bi pokrenuo svoj list.

“Redakcija mi je bila u glavnoj čaršiji, istina malo niska, ali ja baš nisam gledao na visoko. U kutu kraj prozorčića bio je jedan veliki sanduk, na njemu jedan polić pun mastila i jedno pero, kojim sam pisao i uvodne članke i oglase i mudre izreke.

Na sanduku su stajale spremne uvek one duge hartije i na njima već za mesec unapred ispisani naslovi za uvodne članke. O zidu je visilo dvoje troje novina, na tuđem jeziku, kad bi ko došao, da vidi, a kraj njih su visile moje praznične pantalone ...”, zapisao je Nušić u priči “Politički protivnik”.

Pošto u to vreme nije bilo kioska sa štampom, već su se prodajom bavili raznosači novina, i Nušić je najmio jednog.

“Nije mi bio baš tako vredan, ali veoma pošten čovek. Imao je običaj da se sam na sebe naljuti, pa da se ne bio mnogo kidao – a on legne da spava.

Dešavalo se i to: taman izađe broj, a on se naljuti, izgrdi sam sebe, pa se onda uvuče u onaj sanduk, što služi meni kao sto za pisanje, podmetne stare brojeve pod glavu i mirno zarče. Ja mu srdačno odgovorim: “Jakove, hajdete, ustanite da raznesete broj!” A on me krvnički pogleda iz sanduka, kao da bi hteo reći:”Kako me plaćaš, tako ti raznosim “, i okrene se na drugu stranu pa nastavi spavanje.

Razume se u takvim prilikama, ja metnem brojeve pod kaput, pa ih sam raznesem, i kad se vratim, javim mu da sam sve svršio”, navodi Nušić svoje kolportersko iskustvo.

Na osnovu priče “Smederevski glasnik” Milivoja Predića iz knjige “Nušić u pričama” priredila Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi