Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Kasapska redaktura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

20. 06. 2012.

Kasapska redaktura

Kad je za urednika "Pokrajinske" strane "Jedinstva" imenovan Banjo Vujović, koji je prethodno godinama pratio zbivanja u vojci, opštenarodnoj odbrani i civilnoj zaštiti, novinari su svoje tekstove mogli, uglavnom, da prepoznaju samo po inicijalima u potpisu!

Revnosni urednik je tako temeljno redigovao vesti, izveštaje i reportaže prispele za 10. stranu jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku na Kosmetu, da je to više nalikovalo "kasapljenju" tekstova.

Zato su novinari počeli da izbegavaju da pišu za "Pokrajinsku" stranu i slali su rubrike tamo gde će biti bolje vrednovane i više nalikovati originalu.

Uz to, Banjo je uveo obavezu dopisnicima da mu se svakog jutra, za novinare "u cik zore" - između osam i devet sati, javljaju i referišu šta nameravaju da pišu tog dana.

Pritom se ceo 10. sprat Doma štampe orio od Banjove vike:

- Izađite malo iz opština, komiteta, sindikata, dosta je tih sednica!!! Pišite o običnim ljudima i temama koje interesuju čitaoce!

- Opet nemam čime da zatvorim stranu, vajkao se naglas, držeći se za stomak, jer mu je od nerviranja "proradio" čir.

Jednog dana, redakcijsko spadalo i šeret Miroslav Ćuk, reši da doskoči Vujoviću, svom dobrom drugu i zemljaku iz Uroševca.

Nije ga mrzelo da u arhivi "prekopa" po starim, ukoričenim brojevima "Jedinstva", u kojima je našao reportažu iz vojničkog života autora Banja Vujovića.

Prihvativši da učestvuje u ujdurmi, tekst, s promenjenim naslovom i podnaslovom, je od reči do reči prekucala daktilografkinja Zorica Caričić, a kao autor potpisan je "M.Ćuk"!!!

- Pusti ovaj tekst, tanak sam s normom, zamoli on urednika.

Nakon letimičnog čitanja Banjo "zašilji" olovku i poče da "kasapi" reportažu.

- Ćule, ovo je odavno prevaziđeno novinarstvo! Kakve, bre, plave oči kapetana kao prolećno nebo? Tako se pisalo pre 20 godina, breca se on na kolegu.

Ćuk, demonstrativno, izlete iz redakcije, navodno ljut i ode na doručak, a Banjo se, kao poznavalac sektora, udubi u tekst.

Odjednom, upali mu se "lampica", skoči i utrča u daktilobiro.

- Ko je kucao ovaj tekst? - zagrme.

Svi ćute, a on baci šlajfne u korpu za otpatke i uze Ranisan. Čir muopet "proradio"!

Anegdotu napisao Zoran Kostić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi