Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Milenko Mišo Todović - „Oči u oči – po Foči. Zanimljivosti o fočanskom kraju”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

20. 05. 2020.

Izvor: UNS

Milenko Mišo Todović - „Oči u oči – po Foči. Zanimljivosti o fočanskom kraju”

Novinar i dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije (UNS) Milenko Mišo Todović objavio je knjigu „Oči u oči – po Foči. Zanimljivosti o fočanskom kraju”.

Todović kaže da je knjiga „zamišljena kao građa za nenapisanu enciklopediju Foče“.

„Teme u knjizi su od nastanka i prvog pomena grada, ali seže i u praistoriju do savremenih vremena. Obrađena su sva naseljena mjesta Opštine Foča, sa prirodnim položajem, istorijom, popisima stanovništva i prezimenima naseljenih porodica”, navodi autor.

Poseban deo knjige, objašnjava Todović, posvećen je spomenicima kulture kroz istoriju - pod zaštitom UNESKO, nacionalni spomenici kulture i prirode, spomenici na otvorenom...

„Posebno mjesto zauzimaju zapisi o srednjevjekovnim gradovima i tvrđavama, zaboravljena arhitektura, kafane i hanovi koji su se nalazili na poznatom Dubrovačkom trgovačkom putu ka Carigradu“, rekao je UNS-u autor.

Navodi da je u knjizi opisano i zanatstvo, trgovina, privreda, proizvodnja duvana, nauka, kultura, školstvo, zdravstvo, institucije kulture, lov i ribolov, društvene aktivnosti, sredstva informisanja, filmovi, TV serije i dokumentarni programi koji se odnose na fočanski kraj.

Inače, ovo je 13 publicistička knjiga Todovića. Njegove knjige zasnovane su na višedecenijskom istraživanju sačuvane građe u sarajevskim i beogradskim arhivima, u cetinjskom, pljevaljskom i fočanskom centru za čuvanje dokumentacije. 

Izdavač: autor, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta” – Opštinski odbor Foča, Centar za kulturu i informisanje Foča.

Broj strana: 302

Pismo: Ćirilica

Povez: Mek

Tiraž: 300

Cena: 1.200 dinara

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi