Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Milenko Todović objavio "Bibliografiju Foče"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

16. 09. 2024.

Autor: M.T/UNS Izvor: UNS

Milenko Todović objavio "Bibliografiju Foče"

Hroničar fočanskog kraja i višedecenijski član Udruženja novinara Srbije Milenko Mišo Todović objavio je svoju 16. publicističku knjigu.

Ispisujući svoje knjige, nekoliko hiljada novinskih tekstova i znatan broj feljtona, autor je zaranjao u dubinske izvore, u arhivsku građu, enciklopedije, spise i natpise, gde god je mogao da ih „iskopa” i nađe. Zato je, sve što je izašlo ispod njegove ruke i sa njegovim potpisom, utemeljeno na hiljadama fusnota. U jednoj od njegovih knjiga ima ih i hiljadu i po. U svakoj su sistematično naznačeni literatura i izvori koje je koristio. Na taj način autor je stvarao jedan galerijski uvid za druge pisce i istraživače, da bi se brže i lakše snalazili, koristeći građu kroz koju je on već prošao. Ovom knjigom autor se nametnuo kao pisac sa apsolutno najviše knjiga o Foči i okolini, čime istovremeno postaje i nesporni autoritet kada je u pitanju poznavanje ovih prostora.

Bibliografija Foče nastajala je postepeno i iskustveno, u prvi mah samo za sopstvene potrebe, a kako se broj jedinica povećavao, tako je nastajalo i proširivalo se u ozbiljno istraživačko delo. Znajući rutinirano koliko je to zahtevan i mukotrpan posao, nesebično je odlučio da se sve što je godinama sabirao i beležio dopuni sveobuhvatnim uvidom u bibliografsku građu o Foči i fočanskom kraju.

Koliko je to zahtevan, mukotrpan i neuzbudljiv a dragocen rad, jasno kazuje i saznanje da se u takve poduhvate, pre njega, takoreći, niko drugi nije ni upuštao. Što se tiče Republike Srpske i BiH ovo je pionirski posao za imenoslov nekog grada ili regije. Samo po sebi, jasno je da se takav angažman očekuje od organizacije i institucija koje brinu o bibliotečkoj delatnosti. Dušan Milovanović, jedan od recenzenata, primećuje da je ova Todovićeva knjiga pouzdan temelj i osnova za institucionalnu obavezu, jer ima znatno širi značaj od zavičajnog fonda matične biblioteke. Zahvatajući period od 14. veka do današnjih dana, Todović je najnovijom knjigom uveliko eksponirao bibliografsku sliku fočanskog kraja. Iako nije u svemu sveobuhvatna i sasvim detaljna, ona jepouzdano izvorište za pisce, istoričare, analitičare i istraživače. Autor već priprema drugu knjigu s istom tematikom.

Od ovog Todovićevog zlatnog grumena ima se čime biseriti i zlatiti inače bogata bibliografija i imenoslov ovih krajeva. Njegova knjiga posebno će značiti budućim istraživačima.  Sa te trpeze imaju se čime poslužiti i inspirisati ne samo zavičajno inspirisani (obični) čitaoci, već i demografi, etnolozi, istoričari, literate, dijalektolozi i budući istraživači istorije, etnologije, sporta...

Izdavač je Autor, Fineks d.o.o, Narodna biblioteka „Šklopotnicaˮ, Rijeka kod Foče. Knjiga ima 940 stranica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi