Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Drenka Dobrosavljević o samoobrazovanju Nikole Tesle
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

17. 06. 2024.

Autor: D.D/UNS Izvor: UNS

Drenka Dobrosavljević o samoobrazovanju Nikole Tesle

Knjiga Drenke Dobrosavljević, Nikola Tesla (1856 – 1943) : Znanje, misao i stvaralaštvo, Samoobrazovanje Nikole Tesle sa osvrtom na obrazovanje objavljena je 2022. Tada nije skrenula veću pažnju šire javnosti, ali jeste naučno-stručne. Dosadašnja autorkina „Teslina“ istraživanja, a prevashodno ova knjiga, su joj gotovo istovremeno doneli dva ugledna priznanja – dve zlatne medalje: Zlatnu medalju Tesla Science Foundation - Tesla Spirit Award (Beograd, juli 2023), i Zlatnu medalju Međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva (Novi Sad, oktobar 2023) za naučno-istraživački rad o Nikoli Tesli.

Tome je usledilo i treće priznanje: knjiga je doživela i englesko izdanje - Nikola Tesla (1856-1943): Knowledge, Thought and Work, Nikola Tesla’s Self-Education, with References to His Schooling, translation from Serbian Angelina Čanković Popović, editor Zoran Koludžija, for the Publisher Korana Borović, published by Prometej, Novi Sad, 2023.

Kao što u Predgovoru Dobrosavljević ukazuje, na kontekstualno razmatranje znanja Nikole Tesle, njegove misli, njegovog stvaralaštva i obrazovanja, podstaklo ju je to što je u tekstovima njegovih predavanja, govora, radova i članaka, prepoznala dragocena svedočanstva o Pronalazačevom temeljnom znanju iz istorije filozofije, svih nauka i disciplina i rasta celokupnog znanja čovečanstva, kao i pogleda, ali i literarnog stvaralaštva i umetnosti do njegovog vremena i u njegovom vremenu, a što se nije izučavalo u okviru predmeta koje je tokom školovanja pohađao. U njegovim tekstovima čitamo jasne naznake koje ukazuju na to da je podrobno izučavao i istoriju mnogih naroda i kako religiozni mislioci svih velikih religija tumače stvarnost. Autorka je uočila da su najverovatnije otkrića Nikole Tesle, njegovi genijalni iskoraci i sposobnost vizuelizacije odvratili pažnju istraživača od njegovog odnosa prema znanju, naučnim principima, naučnoj metodologiji iako se Nikola Tesla u svojim tekstovima toga dotiče. Školovanju Nikole Tesle mnogi biografi su pružili svoj istraživački doprinos. Dobrosavljević im se pridružuje pri čemu, dodatno, ulazi u sagledavanja značaja tehničkih škola i politehnika u tom vremenu burnog i brzog razvoja tehnologija i tvrdih nauka. Ona je učinila još nešto što drugi nisu: upustila se u veoma kompleksan poduhvat definisanja samoobrazovanja Nikole Tesle.

Nikola Tesla nije ostavio narativ o univerzumu svog obrazovanja, saznajnih traganja i interesovanja, ali jeste poneke osvrte u svojoj autobiografiji i mnoge zgusnute naznake koje je sabijeno i u sintezi u svojim tekstovima koristio da izrazi obuhvat i / ili poente svojih izlaganja, tumačenja i pogleda. I upravo su ti osvrti i naznake, nekada sintagme, tek delovi rečenica, iako rasuti poput retkih reprezentacija, bili dragoceni detalji za restauraciju slike širine Teslinog znanja i kako i kada ga je sticao. Tako knjiga, na mahove uzbudljivo, gotovo „detektivski“ otkriva enormnu naučnu, filozofsku i kulturološku literaturu koju je Nikola Tesla sistematskzi, bez ostatka temeljno proučavao a koja je u potpunosti bila izvan predmeta studija na politehnikama, kao i dodatnu literaturu iz predmeta koje je imao. Doznajemo da je to činio do kraja života i pri tome koristio knjige iz biblioteke i mnoge kupovao za ličnu. Saznajemo da je Nikola Tesla ne samo težio da o svemu sve zna, nego i da je o svemu razmišljao iz ugla širokih uvida i mnogih spoznaja istovremeno. Bio je istinski polihistor i učenost je u njegovoj harizmatičnosti učestvovala podjednako kao i njegova genijalnost, briljantnost, duhovnost i duhovitost. Poštovanje najviših naučnih obrazovnih i stručnih institucija i inženjerskih asocijacija Nikola Tesla je zadobio, uz genijalne iskorake u otkrićima i izumima, upravo svojim predavanjima, pravim naučnim besedama. Za njih se studiozno pripremao i čak ih je pre izlaganja napisao. Tako i imamo sačuvanu njegovu izvornu misao.

Istraživanje u ovoj knjizi utvrđuje i objašnjava mnoštvo novih ili do sada nedovoljno poznatih činjenica, bitnih za sagledavanje i razumevanje korelacija i međudelovanja znanja Nikole Tesle, njegove misli, stvaralaštva i obrazovanja i Pronalazačevog odnosa prema znanju, posebno naučnom obrazovanju. Između ostalog ukazuje se da su Tesline neprekidne celoživotne i, njemu najvažnije saznajne preokupacije matematika, tvrde nauke i poimanje sveta, a u okviru ovog poslednjeg i jedinstvo nauke i religije, kao i pitanje sopstva. Svo Teslino neomeđeno interesovanje bilo je od značaja za njegovu misao i njegovo stvaralaštvo. Matematika mu je bila među najdražim misaonim preokupacijama i to do poslednjeg časa. To i Teslin odnos prema naučnom obrazovanju (izraz do kojeg je Nikola Tesla veoma držao) i znanju uopšte, do sada su ostajali u senci njegove izvanredne intuicije.

Uz veoma temeljnu faktografiju, Dobrosavljević svoja razmatranja izlaže kroz sledeća poglavlja: O realkama, politehnikama i univerzitetima i o istraživanjima Teslinog školovanja; Realni predmeti, politehnike i univerziteti; Osvrt na Teslinu intuiciju i najznačajnije njegove doprinose u oblasti elektroenergetike, bežičnog prenosa i mašinstva; Znanje, naučni principi – principi u fizici, matematika, metod i mentalne razrade; Prota Milutin Tesla; Metod; Matematika; Profesori i još reč-dve o matematici; Predavanja, radovi, članci; Šta o Teslinom poznavanju filozofije, istorije nauka i filozofije nauka saznajemo iz njegovih naučno-stručnih predavanja?; Radovi i članci; Zaključak o tome šta o samoobrazovanju i misli Nikole Tesle saznajemo iz tekstova njegovih predavanja, radova i članaka; U susret Sažetku: Šta još o samoobrazovanju i naučnim i drugim interesovanjima i misli Nikole Tesle kazuju tragovi o onome što je čitao u bibliotekama i knjige koje je imao u svojoj?

Tako su u ovoj knjizi svet obrazovanja Nikole Tesle, njegova saznajna traganja i interesovanja put do širih i dubljih uvida u njegovu misao i stvaralaštvo. Knjiga je opremljena iscrpnim referencama, literaturom, registrom pojmova i imenskim registrom. Čitaocu takođe pruža skenove originalnih dokumenata u vezi sa istraživanjem koje autorka zahvaljuje Muzeju Nikole Tesle, Arhivu Tehničkog univerziteta u Gracu, Matici Srpskoj u Novom Sadu i teslologu Lelandu Andersonu. Na kraju knjige je data i beleška o autorki sa spiskom njenih odabranih radova.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

18.06.

2024.

B.D.Stošić [neregistrovani] u 09:32

Baština

Našoj porodici je velika čast što u kućnoj biblioteci imamo ovu knjigu, uz potpis autorke. Ova naučna studija, pisana popularnim jezikom, je baština koju bi trebalo da ima svako ko drži do kulture i obrazovanja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi