Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Dejan Tomić objavio četvrtu knjigu iz serijala „Srbobranke“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

11. 08. 2023.

Autor: D.T/ UNS Izvor: UNS

Dejan Tomić objavio četvrtu knjigu iz serijala „Srbobranke“

Novinar i član Udruženja novinara Srbije (UNS) Dejan Tomić objavio je zbirku rodoljubive poezije „Srbobranke“ u kojoj su pesme napisane od 1818. do 1941. godine u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji.

Ova zbirka je nastavak Tomićevog istraživanja starih srpskih listova, časopisa, almanaha i kalendara. Srbobranke iz Austrije, Mađarske i Rumunije otkrivaju da su Srbi imali brojne listove, časopise i almanahe u ovim državama.

Jovan Pačić, Lukijan Mušicki i Jovan Hadžić su samo neki od autora čije je pesme prikupio Tomić i objavio u ovoj zbirci poezije.

U pitanju je četvrta zbirka rodoljubive poezije koju je objavio. Prethodno je, 1997. Godine, objavio tri knjige poezije sa istim naslovom.

U ovim Austriji; Mašarskoj i Rumuniji bilo je srpske periodike, ali nije objavljivala patriotsku poeziju, prema dostupnim podacima iz Biblioteke Matice srpske, navodi Tomić. Svi pomenuti listovi, časopisi, almanasi i kalendari štampani su isključivo ćiriličnim slovima.

„Ovaj veliki venac pesama iskopan je posle sto godina, ispod prašine vremena, iz pepela novinskog papira. I o tom vremenu, njegovim nadama i zabludama, teško da bi istinitije svedočila ikakva druga iskopina“, napisao je Matija Bećković za prvu knjigu „Srbobranke iz Crne Gore i Stare Srbije“

Objavljivanje zbornika podržao je Arno Gujon, v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i pomogla Vlada Pokrajine Vojvodine. Izdavači su Savez Srba iz Rumunije, Srpski nacionalni savjet iz Crne Gore, Narodonosno udruženje za očuvanje kulture i tradicije iz Lovre, Mađarska, i „Prometej“ iz Novog Sada.

Dejan Tomić rođen je 1948. godine u Staparu, kod Sombora. Muzički pedagog bio je deset godina. Od 1981. Godine bio je urednik Radio-televizije Novi Sad (Vojvodine) gde je bio zaposlen do kraja radnog staža, 2010. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi