Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Nova knjiga Slobodana Reljića „Volja za laž: novi svetski dezinformativni poredak“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

21. 01. 2022.

Izvor: UNS

Nova knjiga Slobodana Reljića „Volja za laž: novi svetski dezinformativni poredak“

Izdavač Catena mundi predstavio je novu knjigu poznatog novinara Slobodana Reljića „Volja za laž: novi svetski dezinformativni poredak“ kao štivo koje objašnjava potpuni informacioni haos u kome živimo: kako je nastao, čemu služi i kako ga prevazići. Ko su prvi dezinformatori? Šta je NATO pozajmio od Gebelsa? Ko danas diriguje dezinformacijom? Dezinformacije i pandemija.

Posle knjiga „Kriza medija i mediji krize“, „Mediji i Treći svetski rat“, „Bukvara medijske pismenosti“ Reljić je napisao još jednu mnogografiju o savremenosti – „Volja za laž: novi svetski dezinformativni poredak“.

U tekstu koji se može čitati i kao dobar roman, piše izdavač, autor je krenuo od samih početaka, od pojma dezinformisanje koji veže za rane poslove boljševika. Sama suština dolazi iz zapadnih, pre svega anglosaksonskih sredstava inforimsanja i propagande – tako da je neizbežno praćenje procesa od Dezinformbiroa Čeke iz 1923. pa sve do Njujork tajmsa devedesetih godina u građanskim sukobima u Jugoslaviji, a da se ne propuste i značajni radovi Jozefa Gebelsa i nacista.

U dezinformisanju je ideologija promenjiva, ali mehanizam ostaje isti, piše Reljić.

U drugom poglavlju, opisuje izdavač, autor, kao školski primer dezinformisanja uzima kako su Srbi postali žrtve dezinformacija tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nepoznati novinar, koji je pisao za opskurni tabloid, postao je glavni informator Zapada o „koncentracionim logorima“. Da li je neko proveravao njegove „informacije sa terena“? Ne, pre nego što je to postalo nevažno.

Treće poglavlje bavi se istorijom lažnih vesti u američkoj istoriji. Kuvajtske bebe iz inkubatora, Ruzveltove lažne vesti i rat protiv Trampa samo su faze u jednom dugom procesu, piše Reljić.

Četvrto poglavlje nosi naslov „Teorija zavere“. U njemu autor odgovora na pitanje zašto danas milioni ljudi širom sveta više veruju u vesti koje se označavaju kao teorije zavere nego u vesti mejn-strim medija kao što su Njujork tajms ili CNN. Konačno, da li sveopšta paranoidnost izveštavanja pogoduje bujanju teorija od kojih nijedna nije ni tačna ni netačna.

Peto poglavlje, navodi izdavač, posvećeno je doajenu evropskog nezavisnog novinarstva, Udu Ulfkoteu. Na njegovom primeru pokazuje se kako se prelazi put od siromašnog studenta, preko vrbovanja za agenta BND, velikog uspona u Frankfurter algemajne cajtungu do - crne ovce. Samo zbog traganja za istinom.

U šestom poglavlju Reljić piše o razmerama obaveštajnog rada CIA sa evropskim i američkim novinarima. Od totalitarnih strategija manipulacije, preko hladnog rata sve do Džulijana Asanža plete priču i prati nit tipično zapadne dezinformativne tehnike.

U sedmom poglavlju Reljićeva analiza stiže do savremenosti. Ako ste se osetili potpuno sluđeno za vreme pandemije, ovo je deo knjige za Vas, navodi izdavač.

Osmo i deveto poglavlje, navodi izdavač, možda su i najdragoceniji delovi knjige. U njima Reljić suvereno dovodi u vezu filozofiju kosmopolitizma i teoriju „Velikog reseta“. Da li je put prema ekološkom digitalnom raju zapravo popločan paklenim namerama? Šta čeka čovečanstvo u decenijama pred nama? Da li su najnoviji pozivi na solidarnost sa prirodom i promenu poretka put u još veću kontrolu? Šta nam je činiti dalje?

Izdavač: Catena mundi
Povez: tvrdi
Broj strana: 222
ISBN
 - 978-86-6343-159-1
COBISS.SR-ID - 46699273

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi