Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Хитно уклонити имена и личне податке српских и осталих новинара са украјинског сајта „Миротворац“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 11. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Хитно уклонити имена и личне податке српских и осталих новинара са украјинског сајта „Миротворац“

Удружење новинара Србије (УНС) тражи хитно уклањање личних података српског новинара и свог члана Аљоше Миленковића са украјинског сајта „Миротворац“, који је база приватних података људи сачињена као позив на њихову ликвидацију.

УНС тражи од украјинског новинарског удружења, али и украјинских власти и правосуђа да реагују у најкраћем року како би се са таквог списка, којим се новинари проглашавају легитимним метама, уклонила њихова имена, фотографије и лични подаци, а одговорни за објаву казнили, што су раније тражиле Европска федерација новинара (EFJ) и Међународна федерација новинара (IFJ).

УНС позива IFJ и EFJ да обнове своје захтеве европским институцијама и украјинским властима и правосуђу за уклањање таквог списка на ком су се као непожељни нашли и украјински и новинари светских медија још 2016. године када су IFJ и EFJ реаговали.

Влада Украјине је фебруара 2017. године обавестила EFJ да је покренута полицијска истрага против невладине организације која стоји иза сајта „Миротворац“. Међутим до данас ова европска новинарска организација није добила повратну информацију од Владе Украјине.

Име Аљоше Миленковића, вишегодишњег извештача кинеске телевизије на енглеском језику - CGTN, а који је за Ал Џазиру на енглеском извештавао 2014. године са крвавих протеста у Кијеву, нашло се међу 40 новинара и сниматеља страних медија које је руска страна маја ове године предвидела за обилазак Ростова на Дону, Мариупоља....

Њихова имена на списак је ставило руско министарство одбране и вероватно објавило на свом сајту, према Миленковићевим сазнањима, али он том обиласку организованом за новинаре није присуствовао, нити се на њега пријавио.

Тек када га је пријатељ обавестио почетком јуна да се налази на сајту „Миротворац“ сазнао је да је означен као „пропагандиста руског нацизма и фашизма“ јер је на списку „прес туре“.                                           

Такав списак новинара предвиђених за обилазак зараћених подручја Украјине почео је да се дели преко интернета, а испод објаве на једном украјинском блогу на који се позива „Миротворац“ објављен је коментар „да се нада да ће се сви наћи на `Миротворцу`“.

На списку „прес туре“ који се може пронаћи на интернету су имена, бројеви пасоша и датуми рођења новинара Асошијетед преса, Франс преса и других већих или мањих медија, а уз Аљошу Миленковића су са тог списка на сајт „Миротворца“ уврштена и имена Даниела Симића, извештача Радио-телевизије Републике Српске и Игора Дамјановића, новинара портала ИН4С.

На сајту „Миротворац“ од септембра 2016. године налази се и име Миодрага Зарковића за ког се наводи да је новинар недељника „Печат“.

УНС тражи да се уклоне имена и лични подаци ових српских новинара и свих других новинара и медијских радника са сајта `Миротворац` на ком је пракса да се преко фотографија особа чија је смрт потврђена исписује реч „ликвидиран“.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

14.11.

2022.

Kolega [нерегистровани] у 15:23

Re:

"Helmcast" je Zarkovićev privatan kanal na You Tube na kome se bavi pro-ruskim ratnim huškanjem i izmišljotinama kao Ekspres Politika 1991 - baš da vidim da li ćete da objavite.
Toliko o tome.

Одговори
пет

11.11.

2022.

rbgd4 [нерегистровани] у 12:50

Зарковић

Миодраг Зарковић је новинар Хелмкаста, могли сте да наведете тај податак.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси