Насловна  |  Саопштења  |  Новинари нису достављачи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 04. 2008.

Новинари нису достављачи

Председник Републике Србије, Борис Тадић, у интервјуу „Политици“ од 14. априла 2008. године изнео је неприхватљиву тврдњу да новинари своја сазнања о кривичним делима, о којима извештавају, морају да доставе и полицији.

Закон о јавном информисању Републике Србије јасно каже да је новинар дужан да надлежним органима открије информације о кривичним делима, па и изворе од којих је сазнао те податке, само уколико је за та кривична дела запрећена казна од 5 и више година затвора.

Нигде у Закону о информисању не пише да су новинари дужни да сами достављају информације о кривичним делима, а поготово не полицији која би, како председник Тадић тврди, та кривична дела требало да „доведе у право и правду“, што је такође потпуна бесмислица.

Удружење новинара Србије подсећа јавност и председника Републике да према Законику о кривичном поступку не може бити саслушавано лице, које би својим исказом повредило дужност чувања професионалне тајне. Изузетак може да буде направљен само у два случаја: када лице у чију корист се сведочи да такву изјаву или се донесе посебан пропис којим се лице ослобађа чувања професионалне тајне.

Удружење новинара Србије позива колеге да наставе професионално да извештавају јавност, поштујући Закон о јавном информисању и Кодекс новинара Србије.

Сматрамо да новинари и даље треба да буду у служби обавештавања јавности, а не државе. Уколико бисмо пристали на посао достављача информација, не само да би се изгубила граница између новинарства и полицијског посла, него би новинарство као професија потпуно нестало.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси