Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Магда Јањић: Плашим се да сам током ванредног стања постала мета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Магда Јањић: Плашим се да сам током ванредног стања постала мета

Извршна уредница портала Nova.rs Магда Јањић објавила је јуче на друштвеним мрежама да је током ванредног стања на телевизији с националном фреквенцијом и у гледаној емисији на Јутјубу била етикетирана као „болесна лезбијка која мрзи Србију“. Магда Јањић за Цензоловку каже да тај напад, с обзиром на то где ради, доживљава као цртање мете на леђа.

У објави на друштвеним мрежама Магда Јањић отворено поставља питање да ли је икога било брига како је након увреда изнесених у јавности на њен рачун било њеној деци. Исто питање поставља и када су у питању деца других жена које су биле развлачене у јавности.

„Да ли је некога било брига за децу Марије Лукић, за дете Тамаре Скроззе, за моју децу? Кога брига за моју децу када на ТВ Хаппy са националном фреквенцијом, у ударном термину, током ванредног стања, за мене кажу да сам уредница нова.рс и да сам болесна лезбијка која мрзи Србију? Кога?“, навела је Магда Јањић у својој објави на друштвеним мрежама.

Јањић: Лажи због твитова из 2014. године

Извршна уредница Nova.rs у разговору за Цензоловку открива да је те речи изговорио новинар и бивши предавач на Факултету за медије и комуникације Зоран Ћирјаковић у емисији Ћирилица на ТВ Хепи, емитованој 13. априла, и да их је поновио 11 дана касније у интервјуу на Јутјуб каналу Балкан инфо.

„Усред ванредног стања, без икаквог повода с моје стране, он (Ћирјаковић) ископава неке моје твитове из 2014. године и о њима износи лажи, а потом и квалификације због којих имам проблеме, пре свега због деце. За ово цртање мете на леђима – понављам, ово све се дешава током ванредног стања – немам друго објашњење осим да је то због тога што сам уредница на порталу Nova.rs“, каже Магда Јањић.

Она примећује да је портал Нова.рс очито некима трн у оку и да је у току обрачун с тим порталом и њеним новинарима, а пре свих – новинаркама.

„Наравно да су кренули прво на новинарке – Ану Лалић су ухапсили и против ње недељама водили прљаву кампању, а кад ваљда више нису знали на коју новинарку да се устреме, изабрали су мене и то, јер немају ништа друго, због некаквих твитова од пре шест година“, напомиње саговорница Цензоловке.

У оба јавна иступа Ћирјаковић истиче да је Магда Јањић, уз етикету о њеној сексуалној опредељености, у својим твитовима из 2014. (година катастрофалних поплава у Србији) позивала „да Србија због своје хомофобичности буде поплављена“, за шта извршна уредница Нова.рс каже да је чиста лаж и да се ти твитови „сада тумаче изван контекста“.

„После свега овога, не осећам се добро, пре свега због деце која су ово морала да чују. Плашим се да сам постала мета у ванредном стању“, навела је извршна уредница Nova.rs Магда Јањић.

Она своју објаву на друштвеним мрежама, која је подстакнута емотивном реакцијом опозиционог политичара Драгана Ђиласа на изложеност његове деце увредљивим звучним порукама емитованим у близини стана у којем живе, закључује апелом јавности да се не игнорише брига за јавно прогањање жене и њихову децу.

„Кога је брига за Ђиласове сузе? Мене. И ја бих плакала, и ја бих радила све што треба и што осећам да се то више не понови, да моја деца више не плачу. То му не замерам. Али желим да се виде и сузе свих жена које су прогањане и које прогањају и које су исто тако плакале због бриге за своју децу или због бриге за само своју безбедност или за безбедност њихових вољених.“

СИМОНОВИЋ: РАЗЛОГ ЗА НАПАД ЈЕ NOVA.RS

Главни уредник портала Nova.rs Веселин Симоновић рекао је за Цензоловку да је уверен да је разлог за напад на Магду Јањић чињеница да она на том порталу обавља функцију извршне уреднице.

„Напад на њу је самим тим и напад на портал Nova.rs“, навео је Симоновић и додао да нимало није изненађен што Ћирјаковић „у опскурним емисијама на опскурним телевизијама вређа честите новинар“. 

Сексистичке увреде Ћирјаковића

Иначе, група новинарки, научних радница и активисткиња потписала је прошле године отворено писмо о прогону, насиљу на друштвеним мрежама и сексистичким увредама Зорана Ћирјаковића.

„Ћирјаковић је у различитим тренуцима током претходне три године таргетирао сваку од нас вређајући нам достојанство сексистичким увредама, дискредитовањем нашег рада и способности, често на родној основи, и то на друштвеним мрежама, у текстовима које је објављивао на свом блогу, у медијима за које пише и током наступа у телевизијским емисијама“, навеле су у писму новинарке Јована Глигоријевић и Снежана Чонградин, Исидора Петровић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд, Адриана Захаријевић, виша научна сарадница Института за филозофију и друштвену теорију, Дубравка Стојановић, редовна професорка Филозофског факултета, и Јелена Лалатовић, професорка језика и књижевности.

Након овог писма декан Факултета за медије и комуникације Мишко Шуваковић оградио се од свог предавача, оценивши да Ћирјаковићево понашање руши смисао јавног дијалога, као и углед Факултета за медије и комуникације.

Ћирјаковићу је управа факултета 1. октобра прошле године саопштила да више неће бити у настави, те да ће наредних годину дана бити плаћен да се бави научним радом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси