Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више од пола милиона евра медијима блиским СНС-у у Нишу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2020.

Аутор: Марија Вучић, Јужне вести Извор: Раскрикавање

Више од пола милиона евра медијима блиским СНС-у у Нишу

И на овогодишњем конкурсу за суфинансирање медија из локалног буџета, град Ниш је највише пара доделио медијима и људима блиским владајућој СНС, објавиле су Јужне вести. У њихове руке отићи ће више од две трећине од укупно око 714.000 евра колико је издвојено ове године за медије. Град је био најдарежљивији према ТВ Зона плус у власништву сина Братислава Гашића, прорежимској Нишкој телевизији као и РТВ Белами у власништву Видосава Радомировића.

Од 83.970.000 динара (око 714.000 евра) колико је град Ниш расподелио за 39 медијска пројекта, највише су добили медији у власништву Видосава Радомировића - више од 230.000 евра.

За телевизију Белами отишло је 15 милиона динара и још три милиона за радио Белами, укупно више од 153.000 евра.

Осим тога, и његова фирма Народне новине плус ДОО, добила је 9,5 милиона динара (више од 80.000 евра). Ова фирма је регистрована 2017. године и издавач је медија Народне новине плус, али у Агенцији за привредне регистре нема података о тиражу, а те новине, по свему судећи, и не постоје.

„Оно што је познато јесте да су одмах по настајању добиле новац на једном од медијских конкурса у Нишу, иако нису могле да се купе на трафици, већ су биле саставни део добро познатих Народних новина, чији је уредник - такође Радомировић“, пишу Јужне вести.

У делимичном власништву Видосава Радомировића је и Нишка телевизија, која је на конкурсу добила 14,8 милиона динара (скоро 126.000 евра). Реч је о телевизији чија је сувласница и Слађана Остојић, истовремено и уредница и директорка прорежимске ТВ Зона плус, која је, пак, добила 13,9 милиона динара, а истоимени портал још 400.000 динара.

ТВ Зона плус је у власништву Николе Гашића, сина директора БИА и бившег министра одбране Братислава Гашића.

Три милиона динара добила је и приватна фирма Дени видео Данијеле Вуковић, која је заједно са Видосавом Радомировићем истовремено и директорка ТВ Белами.

Осим тога, са 1,1 милион динара подржан је и пројекат Радија Бум 018, у власништву Николе Панића. Он је, како пишу Јужне вести, члан СНС-а однедавно запослен у нишкој Градској управи. Још пола милиона динара отишло је његовом порталу.

Такође, 750.000 динара додељено је предузетничкој фирми Цлоудцоде у власништву Милоша Стошића. Ова фирма има управљачка права над порталом Нишки портал, чија је власница Јелена Ђорђевић, супруга члана СНС и директора ЈКП Тржница Горана Ђорђевића, пишу Јужне вести.

Још 600.000 динара је добила и фирма у власништву Ирене Ђокић Јованчић, супруге Владице Јованчића, новинара Нишке телевизије и човека који је, према писању Јужних вести, био ангажован као портпарол градоначелника Дарка Булатовића.

Са 650.000 динара подржана је и Адриа медиа, фирма која издаје прорежимски лист Курир, који је, према извештајима Савета за штампу, један од најчешћих прекршилаца Кодекса новинара Србије. Уједно, то је један од медија који, према анализама Раскрикавања, редовно шири лажне вести.

Све укупно, то је више од 63 милиона динара (537.000 евра) које су подељене за 12 пројеката. Преостала трећина новца (око 177.000 евра) распоређена је на 27 пројеката.

Јужне вести подсећају и да је и ове године о пројектима у Нишу одлучивала комисија састављена од представника медијских удружења попут ПРОУНС-а и Друштва новинара Војводине, које НУНС и УНС сматрају „нерепрезентативним“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси