Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Најкорумпиранија министарства за инфраструктуру и животну средину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2011.

Извор: Данас

Најкорумпиранија министарства за инфраструктуру и животну средину

Истраживање Међународног института за безбедност Београд - Министарство за инфраструктуру, затим министарства животне средине и просторног планирања, просвете и економије предњаче по корумпираности у јавном сектору, показују резултати истраживања Међународног института за безбедност.


Конкретне податке о корупцији Институт ће наредног месеца доставити Републичком тужилаштву, а потом представити јавности.

Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру, демантује наводе овог истраживања, истичући да је ситуација заправо супротна.

- Моје министарство је најмање корумпирано од свих. Уопште не видим основа за овакве тврдње, нити желим да коментаришем истраживање док подаци не буду јавно изнесени - каже Мркоњић за Данас.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже за наш лист да постоје прецизни подаци о корупцији у наведеним министарствима и јавном сектору, које ће Институт предати тужилаштву почетком децембра, а потом изнети у јавност. Подаци су резултат тромесечног истраживања, анкетирања и прикупљања података од појединаца и предузећа са којима ова министарства сарађују.

- За грађане је највидљивија корупција у полицији, здравству и судству, јер се с њом свакодневно срећу. Међутим, драматични облици корупције су у јавном сектору, министарствима и јавним предузећима. То је висока корупција, која ће бити главна препрека на путу Србије ка евроинтеграцијама. О њој се јавно не говори, или када се прича, то буде уопштено - указује Драгаш.

Према његовим речима, друштво у Србији је исполитизовано, посебно судство и правосуђе које треба да се бори са овом пошасти.

- У свету постоји нешто што се зове „прихватљив ниво корупције“, јер се она нигде у потпуности не може искоренити. Међутим, корупција код нас је правило, а не изузетак. Власт није способна да се избори с њом нити има воље - оцењује Драгаш.

У истраживању се наводи да је највећи проблем правило које су политичке партије неформално успоставиле кад је у питању било каква јавна набавка или већи посао. Наиме, подразумева се да партији мора ићи део од сваког посла који се ради у министарству или јавном предузећу које она држи, те самим тим министри или директори јавних предузећа и не осећају да чине криминал и кривично дело, знајући да партија стоји иза њих.

Антрфиле: Корупција у медијима

„Закони против корупције у нашој земљи су одлични, али се не примењују. Постоји корупција и у медијима, где су често неформални уредници приватних медија заправо партијски чиновници владајућих партија који уценама рекламирања јавних предузећа у тим медијима држе потпуну контролу шта ће се објавити а шта неће“, наводи Орхан Драгаш.

К. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси