Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Четири странке Мађара оптужују СВМ и позивају национални савет да не гласа за медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2011.

Извор: Дневник

Четири странке Мађара оптужују СВМ и позивају национални савет да не гласа за медијску стратегију

Демократска странка војвођанских Мађара, Демократска заједница војвођанских Мађара, Грађански савез Мађара и Покрет мађарске наде оценили су да је садржај припремљеног предлога медијске стратегије војвођанских Мађара неприхватљив и да води ка цензури у медијима.

О стратегији ће се гласати данас на седници Националног савета Мађара, у којем већину има најјача мањинска партија, Савез војвођанских Мађара.

Четири странке већ месецима упозоравају на штетност медијске стратегије по мањинске медије, а позвале су и интелектуалце и представнике цркава да на седници не гласају за усвајање тог документа.

Оцена ових партија је да се стратегијом неоправдано даје предност медијима које су основали високи функционери СВМ-а, укључујући и председника Националног савета Мађара Тамаша Корхеца. Они упозоравају на то да је предвиђено увођење новинарског „кодекса понашања” заправо увод у „потпуну партијску цензуру” и контролу СВМ-а над медијима под плаштом НСМ-а.

Они су навели да су поједини медији, чији је оснивач Национални савет, попут „Мађар соа„, „Хет напа„ и РТВ „Панон„, већ сада под очигледном и потпуном контролом СВМ-а.

С друге стране, Корхец је више пута демантовао овакве оптужбе, уз опаску да ће, захваљујући стратегији, до 2016. године суштински бити унапређен квалитет и професионалност медија на мађарском језику.

– Очекујем да ће у догледно време војвођански Мађари имати читанију, угледнију и шаренију штампу, с већим продатим тиражом, а у погледу радија и телевизије рачунам на целодневни садржај који се заиста обраћа нама – рекао је Корхец.

Ни председник СВМ-а Иштван Пастор није остао дужан одговора колегама из других мађарских партија. Он је на њихове критике и критике цивилног сектора одговорио да „свако треба да сабере свој досадашњи учинак”. Пастор је рекао да се до сада трудио да не реагује на „унутрашњи прљав веш” војвођанских Мађара и критике је покушао да „амортизује на мазохистички начин”, међутим, дође тренутак, када се „то више не може поднети”.

Говорећи о писму шест мањинских странака премијеру Мирку Цветковићу у којем се тражи промена Закона о националним саветима националних мањина, Пастор је нагласио да је у њему измешана критика закона и начина избора националних савета.

– Волео бих да свако сабере свој учинак. Волео бих кад би ДСВМ, с Андрашем Агоштоном на челу, поднео рачун о томе шта је ставио на сто последњих 15-16 година. Изузев што дневно напише по писмо у којем каже ко шта треба да уради, шта је он урадио? – упитао је Пастор, оцењујући да ДСВМ тренутно има доброг градоначелника у Темерину, међутим, да је то постигнуто тиме што су на изборе изашли заједно са СВМ-ом.

П. Клаић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси