Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВА не емитује програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2011.

Извор: Преглед

ТВА не емитује програм

После раскида приватизације уследила принудна наплата дугова и (рас)продаја опреме Локална ТВ Ваљево више не емитује програм ни у кабловској мрежи СББ-а после продаје највећег дела опреме за 250.000 динара како би се измириле зараде дела запослених, речено је „Привредном прегледу“ у тој медијској кући.



На јавној продаји, одржаној у петак по извршним судским пресудама троје бивших радника ТВ Ваљево, највећи део студијске опреме купио је власник регионалне ТВ АС из Шапца, а део и власница новопокренутог кабловског ТВ канала на Убу.

„Од 16 запослених остало нас је још петоро, чекамо стечај“, речено нам је у ТВА, која од 20. јануара није емитовала информативни програм, а њен сигнал није се видео ни у етру због неплаћања закупа предајника. Иначе, ТВА је настала после „октобарске револуције“ 2000. године, насилним издвајањем из РТС-а.

Емитовање је започето из просторија ваљевског дописништва националне телевизије, с њиховом опремом и делом опреме која је најпре позајмљена, а потом национализована од тадашњег ваљевског Радија С.

Убрзо је дошло да разлаза са РТС-ом и нелегалног емитовања програма (без дозволе). Уследило је принудно исељење из просторија дописништва и судски спорови са РТС-ом. Оснивање је урађено на брзину, а тадашњи председник градске владе Жарко Ковач (ДС) је експресно обезбедио нови простор - кућу народног хероја Жикице Јовановића Шпанца - и, наравно, буџетска средства.

За директора је постављен ДС-ов кадар Небојша Андрић, који је пре тога неуспешно покушао да буде принудни управник дописништва РТС-а.

У назив је стављено регионална телевизија, мада околне општине нису финансирале програм.

Смене директора су биле честе јер је свака партија, када је долазила на власт и ТВА добијала као плен, доводила свог човека. Цела прича је од почетка постављена на главу.

У свему су најгоре прошли Ваљевци, који су пуних десет година ТВА финансирали из буџета. И што је најгоре, тек ће плаћати, преко претплате, јер је РТС осуђен да исплати милионску оштету Радију 014 (некдашњем Радију С) због незаконито конфисковане опреме и њеног коришћења.

Што је најинтересантније, нико за то неће одговарати, а цех ће платити сви који плаћају ТВ претплату.

ТВА је у фебруару 2010, на поновљеној аукцији, за 147.000 динара купио Слободан Павловић из Уроваца код Обреновца, који је тада купио и Радио Барајево. Павловић се бави електромонтерским пословима, производњом дечијих креветаца и одржавањем чистоће, а у ТВА је био дужан да уложи 1,37 милиона динара.

Агенција за приватизацију је 28. марта раскинула купопродајни уговор са Павловићем због неизвршавања обавеза, а у мају је за привременог заступника капитала постављен машински инжењер Бранко Трифуновић из Аранђеловца.

Локална самоуправа није била вољна да ТВА поново врати на буџетско финансирање због дугова, који су летос износили око шест милиона.

Запослени, оно што их је остало, очекује нове судске продаје преостале опреме,а онда ће уследити стечај, односно банкрот. Наравно, нико неће одговарати, а дугови ће остати да сведоче о још једној ваљевској глупости.

Слободан Раковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси