Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Човек од којег су страховали моћници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2011.

Извор: Блиц

Човек од којег су страховали моћници

Годишњица смрти Ђоке Вјештице Три године након смрти Ђоке Вјештице, легендарног новинара, уредника и водитеља и даље се препричавају његове акције и памти његова хуманост.

Један од оснивача радија “Студио Б” био је познат као први заштитник грађана пред којим су посао губили директори многих комуналних предузећа, а “клецала колена” чак и градоначелницима Београда.


Чувени водитељ популарне “Београдске разгледнице” решавао је проблеме грађана боље чак и од за то надлежних институција. Зато је добијао више од 300 писама слушалаца дневно.

- Тадашњи градоначелници Жика Ковачевић, а касније и Бранко Пешић, говорили су да Ђока ради боље од Скупштине града. Зато су имали по двоје новинара који су били задужени само да прате Ђокине емисије и известе о проблемима грађана да би их надлежни решавали. Ђоко је сваки проблем истеривао до краја и није прави разлику између крађе од 70 или 70 милиона динара. Реаговао је истим жаром и кад се требало изборити за садњу платана на Новом Београду или за праведно решење грађанину коме је мајстор наплатио огроман рачун за поправку машине за веш - прича Вјештичин пријатељ и сарадник Станко Брковић.

Вјештица је откривао бројне афере у комуналним предузећима, а једна од најпознатијих је она када је смењен генерални директор Београдске пекарске индустрије.

- Пошто је на 1. мај, и то у осам сати, у Београду нестало хлеба, Ђоко је отрчао на посао и позвао надлежне директно у програм. У БПИ су се правдали да су мислили да ће половина Београђана отићи ван града, па зато нису хтели да производе велике количине хлеба. Ђока је изазвао такву пометњу да је одмах након празника генерални директор Пекарске индустрије смањен - сећа се Брковић.

Ђоко Вјештица је рођен у Отрићу код Книна 9. маја 1939. Новинарску каријеру почео је у листу „Борба“. Од 1971. радио је у „Студију Б“. Годинама је водио популарну емисију „Београдска разгледница“.

Од 10. октобра 1996. Вјештица је радио као аташе читалаца у „Блицу“ и организовао бројне хуманитарне акције. За више од 200 оболеле деце прикупљен је новац за операције у земљи и иностранству.

У акцији организованој са Приватном лекарском комором Србије, бесплатно је у 500 приватних клиника прегледано више од 12.500 читалаца. Слушне апарате добило је 200 људи, а 150 наочаре. Више од 500 људи бесплатно је посаветовао адвокат.

Удружење новинара Србије уручило му је 2005. награду за животно дело, а добитник је и награде „Светозар Марковић“.

Марко Ташковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси