Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Инсајдер“ на прешевски начин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2011.

Извор: Данас

„Инсајдер“ на прешевски начин

Албански медиј објавио је документе како се троше паре које је Национални савет Албанаца добио из државне касе, што је разљутило његове челнике

Времена се и на југу Србије мењају. Од формирања Националног савета Албанаца (НСА) који је профункционисао уз добрану подршку међународне заједнице, Албанци у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа добили су орган који се највећим делом финансира из буџета Републике Србије, што је пре неколико дана изазвало и прву „медијску аферу“.

Наиме, председник НСА Галим Бећири вербално је напао уредника најстаријег албанског електронског медија - портала preseva.com Дритона Салихуа, који је први затражио „полагање рачуна о трошењу буџетских средстава овог органа“.

- Национални савет Албанаца је државно тело које подлеже контроли јавности, али и свих грађана, у првом реду Албанаца са југа Србије, али то очигледно некоме смета - каже за Данас Салиху.

Он наводи да је након што ни после месец дана није добио одговор на питање од председника НСА, професора Бећирија, захваљујући свом „инсајдеру“ добио је информације о „трошењу средстава на неадекватан начин“ и био „изложен оптужбама и клеветама од самог Бећирија“.

Салиху за Данас наводи да га је председник НСА „назвао продуженом руком БИА и „Црне руке“ у емисији коју је платио 50.000 динара из буџета Савета, на локалној РТВ „Алди“ у Прешеву.

- На нашем сајту је објављен скенирани документ у коме се види да је било нетранспарентног трошења новца - каже Салиху.

У међувремену, редакција портала прешева.цом обратила се преко повереника за доступност информација од јавног значаја Родољуба Шабића, надлежном Министарству за локалну самоуправу и људска и мањинска права како би добило конкретне одговоре о средствима која се уплаћују за финансирање НСА.

- Преко повереника добили смо из надлежног министарства званични документ да је на жиро рачун НСА уплаћено од 1. јула 2010. до 15. октобра ове године равно 16,5 милиона динара. Грађани имају право да знају где је тај новац потрошен - каже Салиху, наводећи да је из ове суме „потрошено чак 15.000 евра за куповину аутомобила марке „пасат“ као и да је запослен шофер који прима плату од овог новца“.

Салиху каже да „нема намеру да подлегне притисцима којим је изложен од када је кренуо да проверава трошење државних пара намењених НСА“.

- Очекујем да се провере сви могући рачуни, али и то колико људи је и по чијем налогу запослено у овој државној институцији. Грађани имају право на одговор, јер нико није недодирљив када су у питању државне паре, а у овом случају намењене онима који треба да брину о националним интересима свих, а не само појединих Албанаца на југу Србије - каже Салиху.

Бећири је раније изјавио да се „ради о класичној љубомори људи који се противе листу „Национал“ , гласилу Савета, те да сумња да су у питању „не дај боже завереничке организације типа БИА и Црна рука које не мисле добро овом органу“.

Портал прешева.цом месечно има око сто хиљада посета пре свега албанске националне заједнице са југа Србије и Косова, али и из земаља са четири континента где живе Албанци. Председник НСА Галип Бећири је најавио да ће у циљу „очувања интегритета људи у савету“ затражити помоћ адвоката и најавио тужбу против уредника портала који је објавио како је рекао „фалсификована финансијска документа“.

Салиху је добио подршку НУНС, али и колега из неалбанских медија на југу Србије, који су се успротивили политичком притиску на рад локалних медија у региону.

Антрфиле : Званичници „без става“

Новинару Данаса јуче је у канцеларији Националног савета Албанаца потврђено да је председник Галип Бећири „одсутан и да се налази у посети САД“.

- Ја у све не желим да се мешам и немојте од мене тражити било какву изјаву - рекао је за Данас председник СО Бујановац и лидер Партије за демократски прогрес (ПДП) Јонуз Муслију. Исто нам је рекао и председник Општине Прешево Рагми Мустафа, иначе лидер Партије за демократско деловање (ПДА).

Војкан Ристић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси