Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Криза и интернет нису наудили новинама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 11. 2011.

Извор: Блиц

Криза и интернет нису наудили новинама

Одржан Други прес медија самит Црни сценарио у коме ће интернет потпуно потиснути штампане медије ипак се није догодио, бар не у мери у којој су то многи предвиђали, закључак је представника медијских кућа и експерата из Србије и региона на Другом прес медија самиту одржаном у Београду.


Попут светских медијских кућа, велике проблеме због економске кризе имали су и медији у Србији.

Уз оцену да је ситуација код нас далеко од идеалне, шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер закључио је да су домаћи медији ипак преживели.

- Широм света, 1,7 милијарди људи чита новине, што је четвртина одраслог становништва. Тај податак показује да су штампани медији далеко од краја - рекао је Дежер.

Он је невео да је криза смањила приходе штампаних медија за 17 одсто, али да је пад тиража знатно мањи.

-То није тако страшно ако знамо како су прошле остале индустрије - рекао је Дежер и додао да медији имају и велику друштвену улогу и одговорност и да зато морају ускладити своје пословне интересе и интересе друштва.

Оптимистичка предвиђања имала је и извршна директорка Европске асоцијације новинских издавача (ЕНПА) Франсин Кенингем која каже да податак да једна од три особе у укупној популацији чита сваки дан новине, охрабрује.

- Према подацима ЕНПА, која окупља око 5.200 издавача новина, са 150 милиона примерака новина дневно, четири од пет високообразованих Европљана чита новине - рекла је она и поручила да штампани медији нису индустрија прошлости већ будућности.

Отварајући Други прес медија самит, Веселин Симоновић, председник Асоцијације медија Србије (АМС) и главни и одговорни уредник интергисане редакције „Рингиер Аксел Спрингер“, рекао је да се у односу на прошлу годину ништа није променило у штампаним медијима, осим што је направљено још веће безакоње.

- Тржиште је потпуно хаотично и урушено, али су сви штампани медији преживели - оценио је Симоновић и осврнуо се на све учесталије нападе невладиног сектора на медије. Невладин сектор не препознаје у медијима партнере јер чим им престану донације, онда су криви медији. Исти тај невладин сектор постао је важан само захваљујући нама. Ми смо их промовисали и били им савезници у борби против корупције и безакоња.

Корумпираних новинара и уредника има, али мало, док највише корупције има у невладином сектору - закључио је Симоновић поручивши им да се коначно ману медија.

Да нема места песимизму верује и уредник листа „Време“ Драгољуб Жарковић, који оцењује да ће будућност штампаних медија зависити од одговора на питање зашто се нешто дешава и у чијем интересу.

- Новине треба да објашњавају догађаје, а не да о њима извештавају - рекао је Жарковић и додао да будућност штампаних медија тек почиње. На самиту у организацији АМС учествовали су и директор ЈП ПТТ Србије Горан Ћирић, уредник Фонета Зоран Секулић, као и представници медијских кућа из Хрватске, Словеније и Албаније.

Антрфиле : Медијски закони на пролеће


Државна секретарка Министарства културе Драгана Милићевић-Милутиновић очекује да ће два важна медијска закона о јавном информисању и радиодифузији бити готови до пролећа 2012. године.

- Наш план је да се донесу закони који ће за разлику од претходних дуго трајати и који неће бити донети на штету медија - каже она и додаје да ће ипак политичка сцена и избори диктирати рок у коме ће ови закони бити усвојени.

Бојана Анђелић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси