Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштитимо узбуњиваче током пандемије и после ње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2020.

Аутор: Екипа Пиштаљке Извор: Пиштаљка

Заштитимо узбуњиваче током пандемије и после ње

Неколико десетина организација, синдиката, универзитета и појединаца из целог света упућује ово отворено писмо свим владама, власницима приватних фирми и свим јавним институцијама, као и свима онима који желе да пријаве злоупотребе током пандемије ковида-19 и после ње. Пиштаљка је један од потписника отвореног писма, које преносимо у целини:

Потписници овог писма позивају све јавне власти и институције да заштите оне који пријављују или откривају штету, злоупотребе и озбиљне неправилности које се појављују током овог кризног периода изазваног пандемијом ковида-19. Такође охрабрујемо све грађане и раднике да учествују у обезбеђивању сталне одговорности наших влада, компанија и тржишта, као и у заштити људских права и слобода свих људи.

Пандемија ковида-19 снажно нас подсећа на значај одговорности и потребе да нам наше јавне институције и наше вође пружају сталне и поуздане информације. Народ сваке угрожене земље мора да зна истину о ширењу болести, и локално и на међународном нивоу, како би могао ефикасно да одговори на њу и помогне у заштити заједнице. Поштење, отвореност и сарадња су кључни, нарочито током пандемије.

Већ смо видели примере злоупотреба и лошег управљања у нашим јавним институцијама, комерцијалним тржиштима и бизнису као последицу ковида-19. Сада су међу стварима за које бринемо капацитет здравственог система и пружање здравствених услуга, јавне набавке, кршење закона о здрављу, безбедности на раду и закона о раду, неравномеран и лоше припремљен глобални ланац снабдевања, непоштена конкуренција и злоупотреба тржишта, као и озбиљна кршења права на приватност путем дигиталног праћења појединаца.

За поверење јавности у нашу способност да превазиђемо ову кризу кључни су правовремено обавештавање о ризицима за грађане и раднике, поштено и одговорно понашање свих институција и транспарентно прикупљање података. Ово је још важније када је заштита коју нормално пружају основни демократски стубови наших друштава привремено уклоњени или укинути. Парламенти и демократске скупштине су суспендовани у многим земљама. То што владе користе ванредне моћи без правог надзора јавности и без транспарентности ствара опипљив ризик од претераних корака и могућих злоупотреба.

Кад се одлуке доносе у ванредним околностима, често без демократске пажње, узбуњивачи могу да одиграју кључну улогу у раном упозоравању. Они су корективни механизам за спречавање пропасти сваког друштва, а нарочито у међународној здравственој кризи када право јавности да зна може да има последице на живот и смрт. У ово време кризе али и после ње, охрабрујемо грађане и раднике да учествују у одржавању праве одговорности наших влада, компанија и тржишта, као и у одбрани људских права и слобода свих људи.

Током ове пандемије, већ смо видели злоупотребе. У неколико наврата, ограничени су основна права на слободу изражавања и приступ информацијама. Цену ових потеза најтеже подносе најрањивији чланови наших заједница: стари, сиромашни, имигранти и избеглице, LGBTQ заједнице, затвореници, многи прекарни радници, као и радници који су у овој кризи на првој линији.

Узбуњивање се доказало као снажно оруђе за борбу против потеза који подривају јавни интерес и за спречавање таквих потеза. Наше организације позивају све јавне власти и компанијске институције да заштите оне који откривају штету, злоупотребе и озбиљне неправилности током кризе за ковидом-19 и после ње. Радници свакодневно ризикују да би одржали многе неопходне службе од којих зависимо, нарочито у ово доба, наше здравствене службе, негу за старе и друге социјалне и јавне службе, као и набавку хране и логистику, да наведемо само неке. Значај ових радника, њихово право на безбедну радну средину и право да проговоре о претњама јавном здрављу и безбедности, корупцији и другим злоупотребама мора бити препознато и заштићено. Њихова открића, као и она свих грађана, кључна су за спречавање великих несрећа и смањивање утицаја ове кризе на све нас, а нарочито на најрањивије чланове наших друштава и наших демократских система.

 

Access Info / ACREC / African Centre for Media & Information Literacy / APW-Fíltrala / Archiveros Españoles en la Función Pública / Article 19 / Atlatszo / Blueprint for Free Speech / Centre for Free Expression, Ryerson University / Center for Independent Journalism Romania / CFDT Cadres / Cibervoluntarios / CREW - Greenwich University / Daphne Caruana Galizia Foundation / Prof. David Lewis, Whistleblowing Research Unit, Middlesex University / ePanstwo Foundation / EPSU – European Public Service Union / Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff / ETUC - European Trade Union Confederation / European Centre for Press and Media Freedom / European Federation of Journalists / European Organisation of Military Associations and Trade Unions   Fundación Ciudadanía Inteligente / Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR) / Funky Citizens / Government Accountability Project / Prof. AJ Brown, Griffith University / Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights / International Bar Association / Legal Legion Loyalty / Maison des Lanceurs D’Alerte / Media Development Center / Oživení / Pistaljka / Protect / Proyecto sobre Organización, Desarrollo, Educación e Investigación (PODER) / Reporters United / Stefan Batory Foundation / The Disruption Lab / The Ethicos Group / The good lobby / The Signals Network / Tom Mueller / Transparency International / Transparency International Australia / Transparency international Estonia / Transparency International Greece / Transparency International Ireland / Transparency International Italy / Transparency International Slovensko / Dr Vigjilenca Abazi, Maastricht University / Vouliwatch / WIN Whistleblowing International Network / Whistleblower-Network Germany / X-net

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси